«Вікі любить пам’ятки»: обрали переможців фотоконкурсу

17 Лютого 2022, 13:03
Фото-переможець 643
Фото-переможець

Визначили 10 найкращих робіт української частини найбільшого міжнародного конкурсу фотографій об’єктів культурної спадщини для Вікіпедії «Вікі любить пам’ятки». 

У 2021 році на конкурс учасники подали понад 25 тисяч світлин та відео пам’яток культури України. Журналісти Район.Культура дізналися про це з сайту конкурсу.

Найкращими за якістю, композицією, енциклопедичністю журі обрало світлини пам’яток у Києві, Севастополі та Закарпатській, Харківській, Луганській, Львівській, Івано-Франківській, Одеській, Хмельницькій областях. Ці фотографії представлятимуть Україну на міжнародному етапі конкурсу, де будуть змагатися із переможцями з інших країн. 

Найкращою світлиною «Вікі любить пам’ятки 2021» стало аерофото Ужгородського кафедрального собору фотографині Катерини Поліщук. Світлина перемогла і в обласній номінації.

Читайте також: «Вікі любить пам’ятки»: обрали найкраще фото Закарпаття

«Завдяки вдалому освітленню та багатоплановій композиції це фото асоціюється з давнім живописним полотном – кадр, як картина» – прокоментувала аерофото членкиня журі, художниця й фотографиня, Тетяна Павлик.

Списки проєкту «Вікі любить пам’ятки» залишаються найбільшою відкритою базою офіційних об’єктів нерухомої спадщини України. Волонтери створили та постійно вдосконалюють (поповнюють та виправляють) перелік об’єктів нерухомої культурної спадщини України. 

Відкриті списки у Вікіпедії та зрозумілий функціонал із завантаження дозволяє зробити процес участі зручним та доступним. За десять років конкурсу вдалося отримати фотографії майже 40 тисяч пам’яток культури України.

«Конкурс «Вікі любить пам’ятки» має на меті зібрати фотографії всіх об’єктів нерухомої спадщини світу. Ми хочемо як проілюструвати статті про вітчизняну культурну спадщину у Вікіпедії, так і привернути увагу до стану збереженості пам’яток. У конкурсі беруть участь всі охочі. Серед учасників та учасниць – професійні фотографи, краєзнавці, редактори Вікіпедії, а часто це просто небайдужі до збереження культурної спадщини люди. Приємно, що десятка найкращих фото, які представляють Україну на міжнародному етапі, дуже різноманітна – від Києва до невеликого села на Луганщині, від мостів у Карпатах до давніх руїн Севастополя», – прокоментував  Микола Козленко, адміністратор української Вікіпедії, член організаційного комітету «Вікі любить пам’ятки».

Читайте також: «Вікі любить пам’ятки»: обрали найгарніше фото Волині

У межах конкурсу визначали також авторів найкращих фотографій пам’яток за регіонами; учасників, що сфотографували найбільшу кількість об’єктів, загалом та за областями; а також конкурсантів, які вперше взяли участь у фотозмаганні. Окрім основного конкурсу цього року проходили спеціальні номінації «Віа Регіа Україна», «Єврейська спадщина», «Млини», «Пам’ятки Подесення», «Квіти України», «Пам’ятки національно-визвольної боротьби», «Відео» та «Аерофото». Переможці частини спецномінацій вже оголошені, інших – опублікуємо незабаром.

Читайте також: «Вікі любить пам’ятки»: обрали найгарніше фото Рівненщини

Церемонія нагородження переможців пройде онлайн в Zoom 20 лютого (неділя) о 14:00. Для участі потрібно зареєструватися за посиланням. Також можна підписатися на подію у фейсбуці

Нагадаємо, що у 2021 році у конкурсі Вікіпедія вперше зробила спеціальну номінацію «Аерофото». Оскільки складно було спрогнозувати, який інтерес вона викличе, організатори конкурсу, включили аерофото до основних номінацій. Враховуючи цей момент, публікували найкращі світлини у регіонах, вказуючи і наступні за балами роботи, що не були зроблені із дрона, квадрокоптера чи будь-якого іншого літального апарата. 

Автори світлин-переможців «альтернативного» рейтингу окремо отримають від організаторів сувеніри (якщо не отримають відзнак в інших номінаціях) і сертифікат учасника (за бажанням).

Читайте також:

Вісім світлин з Волині – у ТОП-100 фото 2021 року від Ukraїner

«Городища Оствиця», Ірванець та Журавель на фото – у ТОП-100 світлин року від Ukraїner

 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024