«Українці завжди були воїнами і лишаються ними», – митець Петро Антип

14 Лютого 2022, 17:55
Петро Антип ВІДЕО 1974
Петро Антип

Петро Антип – відомий митець родом з Горлівки, що на Донеччині. У 2014 році йому довелось в одну ніч виїхати з Донбасу, нині він мешкає за 10 кілометрів від Києва.

Під час інтерв'ю для спецпроєкту Район.Культура «Розмова в музеї Корсаків», митець розповів про своє ставлення до україно-російської війни, чому англосакси не допомагають білорусам та як ще сам Шевченко писав про Вашингтон. Чи допоможуть американці нам, та якими він бачить українців та Україну у майбутньому.

«Я багато бував за кордоном, жив у Франції. Коли повертався в Україну, мені не важливо було де я перетинаю кордон: на Галичині, Закарпатті чи Волині – для мене всюди рідна Україна. Тому для мене й немає різниці Львів, Харків, Луцьк – всюди я, як вдома», – розповів художник.

Петро Антип поділився цікавою теорією щодо того, що саме культура є рушійною силою усіх державних процесів.

«Я не боюся війни. Я знаю, що таке війна. І по можливості я якось допомагаю. Держава – це така людина, яка тримає шаблю і книжку, і книга – це культура. А культура – дуже велика зброя», – пояснив митець.

Хоч і Петро Антип жив на Донеччині до війни, він з часів здобуття Україною Незалежності боровся з русифікацією, особисто знався із дисидентом Левком Лук'яненком, фінансово допомагав проукраїнським проєктам. За його словами, цей патріотизм в нього від батьків.

«Моя родина козацького роду. Коли я закінчив навчання в Росії, мені там сказали, що «хохлы без полета». Але я вважаю, що українські митці – кращі і талановитіші, ніж російські», – зауважив художник.

«Митці правлять світом», – слова Петра Антипа. Ведуча програми зауважила, що для українських політиків такі слова, як ніж у серце. 

«Річ у тому, що в нас і політиків немає. Це люди, які взагалі далекі від розуміння, що таке культура, держава і політика. 

Петро Антип пояснює, що в якому середовищі та оточенні ти зростаєш, те ти й поглинаєш.

«Дитина народилася і потрапила в якесь оточення, як, наприклад, Мауглі – набрався навичок джунглів. Коли дитина народилася і росте біля художника, письменника, музиканта, то вона наповнюється цим», – пояснив митець.

Петро Антип розповів, що коли ще до 2000-го року почув інтерв'ю Путіна, що той читає на ніч Єкатерину, то відразу здогадався, що буде війна.

«Єкатерина – це про імперію. Тобто художники правлять світом. Все, що ми бачимо навколо нас – це зробили художники. А в Україні кожна жінка – художниця. Вишиванки, писанки. Ми взагалі нація дуже потужна і непроста, дуже модерна буде нація із часом», – каже художник.

Читайте також: «Художник – це ж така зараза, яка «заквацяна» на еґо», – Влодко Кауфман

«Я дуже люблю історію України і пишаюсь нею. Я вважаю, якщо правильно її викладати у школах та університетах, то набагато менше людей виїжджало б з України», – зауважує Петро Антип.

За словами митця, в Україні йде дуже велика пропаганда з боку північного сусіда. 

«Вони так брешуть, що люди на це клюють. Зараз вже 8 років йде війна, і в них і армія така – дряхла. Як вони брехали в Криму і на Донеччині, і люди вірили, і кричали: «В Росії дуже класно!». А потім як вони туди попали, вони все зрозуміли... І так і з їхнім військом», – пояснює Петро Антип.

Щодо українців, то митець пишається тим, який дух показали у 2014 році.

«В них кішка тонка», – запевнив Петро Антип щодо росіян.

Пропаганда, за словами художника, теж егід культури. 

Читайте також: «Культура – це очі країни. Дивляться в очі», – Павло Маков

«Ми зараз обрали європейську модель розвитку. І ми воюємо за це. Ми кров проливаємо за це», – каже митець.

За його словами, якщо ми відділяємось, ми створюємо собі конкуренцію.

«Якщо ми витримаємо цю конкуренцію – ми будемо супердержавою», – мислить Петро Антип.

Для прикладу митець пояснив, що римський світ був побудований на Платоні та Арістотелі, а російський – на законах Яса, на Чингісхані.

«Закони Яса – це культура. Це знову ж написали митці, китайські філософи. Філософи і митці задають тон, а політики і військові це беруть і йдуть», – пояснює Перо Антип.

Читайте також: «Майстрів багато, а митців мало», – Павло Маков про мистецтво

«Коли людина стоїть з шаблею, але без книги – це розбійник. А якщо вона взяла шаблю і Біблію або  Коран, то це вже філософія», – зауважує митець.

За його словами, Україна зараз через кров виривається з імперії, але треба знати як іти далі.

«Я вірю в Україну. В нас буде супердержава!», – каже художник.

Також на думку Петра Антипа, в Україні немає розколу і вона – єдина.

«Розколюються еліти, а еліта зараз більш менш єдина в Україні», – каже митець.

Він думає, що повернеться і Крим, і Донбас. Тільки необхідний час. 

«Росія пішла не тим шляхом. Їм треба було йти всередину себе, а не зовні», – думає Петро Антип.

Читайте також: Художник мусить бути «голодним», але багатим 

«Українці завжди були воїнами і лишаємось ними. Скіфи, сармати, козаки – всі воїни. І зараз українці – воїни. Мусимо бути воїнами. Ми знаходимося на кордоні цивілізацій, ми прикордонна держава та повинні це розуміти», – пояснює художник.

Через те, що сила у культурі, на думку митця. А в Україні культура – багата, то її потрібно плекати.

«Нам треба берегти свою культуру, тому що вона дуже велична і дна в неї немає», – зауважує Петро Антип.

Митець вивчає історію та філософію, і найголовнішою загрозою для України вважає навіть не російський, а саме арабський світ.

«Не допустити арабський світ в Україну, як це вже зробили Франція і Німеччина, наприклад. Зберегтися, як поляки», – вважає художник.

Петро Антип пригадав Тараса Шевченка, про якого він зараз пише статтю. У своєму вірші «Юродивий» класик каже: «Вашингтон вам допоможе...».

«Нам допомагатимуть американці, якщо ми будемо боротися. Чому вони нам мали допомагати в 2014, коли наші генерали пачками здавалися москалям... Чому вони білорусам не допомагали? Тому що білоруси не бились, і не б'ються. Якщо вони не б'ються, то чому їм повинні допомагати? А нам англосакси допомагатимуть, якщо ми будемо битися. Але й ми повинні самі розв'язати свою проблему», – каже художник.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром