«Спроба виходу з матриці», – Влодко Кауфман про вулицю Коко Шанель під Луцьком

12 Лютого 2022, 18:24
Світлана Федонюк і Влодко Кауфман 1143
Світлана Федонюк і Влодко Кауфман

Влодко Кауфман у розмові з ведучою програми «Розмова в Музеї Корсаків» Світланою Федонюк поділився роздумами про інтеграцію європейських явищ в українське суспільство.

«Розмова в Музеї Корсаків» — спецпроєкт Район.КультураЖурналісти видання обрали найцікавіше з інтерв'ю про думки українського митця щодо вулиці, названої на честь французької кутюр'є Коко Шанель, а також щодо того, чому українці називають різні простори свого населеного пункту на честь людей, які не пов'язані з Україною.

Читайте також: «Художник – це ж така зараза, яка «заквацяна» на еґо», – Влодко Кауфман

Під час розмови про мистецький проєкт «Ритуальності. Тестологія», створений Влодком Кауфманом і Олексою Фурдіяком, співрозмовники зачепили тему назви вулиці у селі Струмівка на честь французької кутюр'є Коко Шанель.

На думку Влодка Кауфмана, такий варіант назви — хороша ідея, і додав, що, «слава Богу, вони не назвали вулицю на честь якогось там Троцького, чи перейменували знов на якогось там Ульянова». 

«Як ніби в їхньому селі впав метеорит, щось такого плану. Мені цікаво», — Влодко Кауфман.

Читайте також: «Нормально хіпував», – Влодко Кауфман про Тараса Шевченка

Графік поділився думкою й щодо причини такої назви. Він вважає, що це ностальгія за тим, чого українці не мають у своїй буденності, вони прагнуть поринути кудись за обрій. Також Влодко Кауфман поділився, що у Львові теж є подібні назви, тільки закладів: «У нас чогось люблять називати кнайпи якимись «New York City», «Las Vegas». Це, очевидно, — брак, відчуття безпорадності від того, що «от я тут ходжу за кіньми-коровами, а мені так хочеться в Нью-Йорк. Це як один з варіантів, чому вони так називають. Може, їм приємніше тоді жити, оптимістичніше».
«Думаю, це спроба виходу з матриці. І слава Богу. Значить, є якийсь рушій», — каже митець.

Читайте також: «Позитивні ритуали»: перформанс Влодка Кауфмана та Олекси Фурдіяка

Окрім того, Влодко Кауфман висловив свої сподівання на появу відомих на весь світ українських дизайнерів. За його словами, не можна залишати надій, які, можливо, в дечому й «банальні, заяложені, почвакані, заїжджені, але, направду, це — один із найбільших рушіїв, який енергетично вигадала цивілізація людей». 
«Мрія — то таке, а от надія — вона все-таки кудись веде, вона більш енергетична і я думаю, що це найважливіше», — Влодко Кауфман.

Читайте також: «Це пошук – де ми праві, а де ні»: Влодко Кауфман та Олекса Фурдіяк відкрили виставку в Луцьку

Влодко Кауфман – сучасний український художник, графік, перформер, автор ідей і втілювач значущих мистецьких проєктів, експериментатор у царині сучасного мистецтва. Перформанс дивляться чи відчувають? Як у нього зайти і чи можна вийти? Чому Тарас Шевченко – хіпі на віки? Як читати партитуру простору? Чому вулиця на честь Коко Шанель схожа на вибух метеориту на Волині? Про це все і не тільки – у відео проєкту «Розмова в Музеї Корсаків».

Читайте також: Розмова з Влодком Кауфманом в Музеї Корсаків

Довідково«Розмова в Музеї Корсаків» – новий проєкт сайту Район.Культура. Це серія відеоінтерв'ю із митцями або їхніми представниками на тему культури, мистецтва та життя в цілому.

***

Підписуйтесь на ютуб-канал Район.Культура за посиланням.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
18.04.2024