Краса Волині: у Луцьку відкрили виставку живопису Олександра Кузнецова

04 Лютого 2022, 11:44
Алла Опейда, Олександр Кузнецов та Софія Пасюк 861
Алла Опейда, Олександр Кузнецов та Софія Пасюк

У картинній галереї культурно-мистецького центру «Красне» у Луцьку відкрили виставку живопису Олександра Кузнецова.

Презентація відбулась 3 лютого. На мистецький захід завітали колеги, друзі, студенти Волинського фахового коледжу культури і мистецтв імені І. Ф. Стравінського відділу «Образотворче, декоративне мистецтво, реставрація». Про це повідомили на сторінці центру в фейсбуці. 
 
В експозиції представили 30 робіт з приватної колекції художника. Зі вступним словом до присутніх звернулись директорка КМЦ «Красне», заслужена артистка України Алла Опейда та викладачка відділу «Образотворче, декоративне мистецтво, реставрація» Волинського фахового коледжу культури і мистецтв імені І. Ф. Стравінського, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва Софія Пасюк. До слова вона й організувала виставку художника.
 

Як розповів Суспільному сам художник, за 50 років творчості він написав понад тисячу картин. У його доробку – пейзажі та натюрморти, а також старовинна архітектура Луцька.

Зі слів Олександра Кузнецова, на полотні любить зображати природу, натхнення черпає з власних спогадів.

«Часом, як зайдеш у ліс, ці споконвічні дерева побачиш, то вони торкають за душу. Ця картина з моїх спогадів, з моєї уяви. Мені хочеться оту глибину передати», – зазначив митець.

В альбом для замальовок Олександр Кузнецов занотовує власні емоції, отримані під час прогулянок, аби потім за допомогою фарби та ліній передати їх на полотні.

«Котяться і котяться одна за одною світязькі хвилі. У своїй величі Світязь неповторний. Ось загорівся, заграв його горизонт за озером і піднялось незабаром над обрієм червоне світило», – говорить луцький художник.

«Реалістичні твори Олександра Кузнецова показують красу Луцька та навколишніх сіл», – говорить Софія Пасюк. 

З її слів, колега-художник вміє знайти цікаві ракурси для зображення на полотні.

Читайте також: «Зворушлива дитинність»: у Луцьку відкрили виставку ікон Тетяни Думан-Скоп

 

«Наш залив, наш Стир, вигляд на Старе місто, але він вміє знайти несподівані повороти, ми ніби всі там були, але от з такої точки ми не бачили», – каже Софія Пасюк.

За словами архітектора Івана Хом’яка, свої роботи митець виконує у давній малярській техніці «лесування» – наносить фарби тонким шаром поверх основного кольору. У результаті колір виходить глибшим.

«У техніці лесування використовує на перші плани мазки. В нього є своя душа: дивишся і робота живе. Захід сонця, колористика, відтінки. Досить цікаві роботи, на контрастах, а є таки ліричні, м’які переходи», – каже Іван Хом’як.

З картинами Олександра Кузнецова познайомилася ще в дитинстві відвідувачка виставки Мирослава Чайка. Говорить, що завжди зачаровувала реалістична передача побаченого художником на полотні.

«Це кусочок пейзажу з Рокинь, ми бачимо і млин, це над ставом, але я чаруюся тим місяцем, передачею неба, хмар, зірок, місяця, тіні від місяця, як спадає місячне сяйво на воду. Я не розумію як людина це може зробити», – зазначила жінка.

Читайте також: «Вона малює світло»: у Луцьку відкрили ювілейну виставку Тетяни Галькун

Роботи художника Олександра Кузнецова зберігаються у приватних колекціях Європи, Азії та Австралії. 

Виставка діятиме у луцькій галереї культурно-мистецького центру «Красне»  до 28 лютого.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024