Пам'яті Миколи Голованя: найцікавіші факти з життя легенди Луцька

01 Лютого 2022, 15:38
Микола Головань 611
Микола Головань

На 79 році життя зупинилося серце легенди міста, скульптора, чиє ім'я асоціюється з Луцьком у всіх його гостей (та й мешканців теж), знаного митця Миколи Голованя. 

Щоб вшанувати пам'ять Миколи Голованя, журналістки Район.Луцьк пропонують пригадати (або познайомитися) з найцікавішими та найважливішими уривками про майстра.

Микола Головань народився у селі Теремно під Луцьком у 1943 році. Там і провів свої дитячі роки. 

Батьки хотіли, аби їхній син став художником, тому Микола одразу після школи успішно склав вступні іспити до Львівського училища мистецтва.

Відомий скульптор працював у Луцьку на різноманітних роботах: і вантажником, і в цирку. А вже пізніше в старій батьковій хаті почав створювати перші свої роботи. Збудував дворовий вернісаж. І люди тоді почали приходити і дивитися. Через певний час батькову хату знесли, а натомість йому дали хрущовку. Тоді у чоловіка виникли думки збудувати власний будинок. Разом із сином взявся втілювати свою мрію. Кожен камінчик пройшов через їхні руки. На жаль, сина не стало у 2005.

Читайте також: Микола Головань та його химери: історія легенди Луцька

За своє життя він створив скульптури на пішохідній вулиці міста Лесі Українки, в Центральному парку та в інших куточках обласного центру.

Особливий дворик – за костелом Петра і Павла у Старому місті. Багато років тому це затишне місце привели до ладу, обгородили та прикрасили скульптурами Миколи Голованя. Тут апостол Петро зі скривленим від відчаю обличчям тримає ключі від Царства Небесного. На стіні поруч із будинком родини Косачів – барельєфи на біблійні та античні сюжети. Всюди на дворі янголи, красиві жінки і діти. Поруч із входом два кам'яні портрети, де батько і син назавжди залишаться разом. Ключі від паркану варто шукати у хранителів «Старого міста». Вони бережуть від вандалів пам'ять про батька і сина, оберігають безмежну скорботу, яку навіки відбив у камені найвідоміший луцький митець. 

Читайте також: Двір скорботної пам'яті у серці Луцька. ЗАКАМАРКИ

Найвідомішою спадщиною митця, туристичною родзинкою Луцька є будинок Голованя, оздоблений понад 500 скульптурами.  Лучани призвичаїлись називати його «будинок з химерами», однак сам автор творінь заперечував, казав: химери в Києві, а тут – Вернісаж творчості.

Навіть за похмурої погоди біля будинку, що розташований на березі Стиру і назавжди увіковічнює пам'ять про свого творця, завжди чимало туристів: обговорюють, німо спостерігають, а найбільше, звичайно, фотографують. А проте дружина скульптора Тамара свою першу фотосесію тут влаштувала лише у 2021.

У 2016 році Головань отримав звання «Почесний громадянин міста Луцька».

За кілька років потому, у 2019, здобутки та життєпис Голованя увіковічнили книгою Володимира Павліка «З вами буде говорити скульптор». Усі кошти, виручені з продажу, тоді передали митцеві на створення нових шедеврів. 

А ще за два роки короткометражка про луцького скульптора потрапила в короткий лист Канського фестивалю короткометражних фільмів. Її творцями були IamUkrainian.

У 2020 році у Центральному парку Луцька облаштували алею його скульптур, у реалізації проєкту якої брав участь і сам митець. А на вулиці Драгоманова хочуть зробити сквер пам'яті Миколи Голованя.

Читайте такожНа вулиці Драгоманова хочуть зробити сквер Миколи Голованя

Творець, що ще за життя став луцькою легендою, займався улюбленою справою до останнього. Його талант і багаторічну працю тепер берегтимуть його скульптури. 

Уже після смерті митця стало відомо, що в його честь хочуть назвати і одну з вулиць Луцька

Редакція висловлює щирі співчуття рідним та близьким Миколи Голованя.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024