«Мода на Патика»: як народний художник став успішним

28 Січня 2022, 17:55
Романа Патик 1881
Романа Патик

Романа Патик у розмові з ведучою програми «Розмова в Музеї Корсаків» Світланою Федонюк поділилася спогадами про свого чоловіка, Народного художника України Володимира Патика.

«Розмова в Музеї Корсаків» — спецпроєкт Район.КультураЖурналісти видання обрали найцікавіше з інтерв'ю про життєві принципи українського митця Володимира Патика, залюбленого у свою Батьківщину.

У розмові з Романою Патик Світлана Федонюк відзначила, що художник не має чітко означених творів на комуністичну тематику. Це підтвердила й дружина митця. Вона сказала, що він не має жодного такого твору й розповіла, що через це довгий час робіт Володимира Патика не показували на виставках. 

Світлана Федонюк та Романа Патик
Світлана Федонюк та Романа Патик

Така ситуація тривала до 1963 року, до виходу в одному журналі статті «У сміливих виростають крила», в якій мова йшла про художника. 

«Він з тим журналом прибіг: «Рома, я переміг! Бачиш, тут написано, що я знайшов своє філософське значення Батьківщини, яку я любив й ім'я якої – Україна!» І з 1963 року у нього появилися державні закупівлі. Відтоді ми почали жити по-багатому», – поділилася спогадом Романа Патик.

Пані Романа додала, що у 1963 році була перша виставка, а вже у 1969, коли держава закуповувала скульптури за декілька сотень, Володимир Патик за свою роботу дістав 5 тисяч карбованців. Колекціонери розбирали картини майже відразу після закінчення роботи. 

«З 1963 року, відтоді як з'явилася стаття, відразу появилася мода на Патика, а до цього він дуже бідував цілих десять років – з 1953 по 1963», – розповіла дружина художника.

Під час інтерв'ю співрозмовники зачепили й паризький період життя Володимира Патика, де він пробув декілька років. Романа Патик розповіла про враження чоловіка від походів до музеїв Парижу, а також зачепила й патріотичні настрої художника. 

«Він був страшно захоплений, всі музеї обійшов. Казав: «Рома, я не проміняю своєї національної культури. Я зрозумів, що я на правильному шляху. Та земля мене народила, про неї я й буду співати», – пригадала Романа Патик. 

Дружина художника додала, що він радів від отриманого досвіду у французькій столиці й казав, що завдячує цьому. Адже «Париж розкував його, додав більше свободи», проте водночас Володимир Патик твердо запевнив, що свого почерку не змінить й творитиме надалі надихаючись українською культурою.

Читайте також: Розмова з Романою Патик в Музеї Корсаків

Володимир Патик – найяскравіший представник такого культурного феномену як Львівська школа малярства, започаткованої Романом Сельським. Дізнавайтеся більше про життєвий шлях митця тут:

Довідково. «Розмова в Музеї Корсаків» – новий проєкт сайту Район.Культура. Це серія відеоінтерв'ю із митцями або їхніми представниками на тему культури, мистецтва та життя в цілому. 

***

Підписуйтесь на ютуб-канал Район.Культура за посиланням.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром