«Вікі любить пам’ятки»: обрали найкраще фото Закарпаття

26 Січня 2022, 16:38
Ужгородський кафедральний собор 811
Ужгородський кафедральний собор

Завершилося оцінювання робіт учасників конкурсу за найкраще фото у різних областях України для Вікіпедії. 

Найкращою світлиною Закарпаття журі визначило аерофото Ужгородського кафедрального собору, авторкою якого є Катерина ПоліщукЖурналісти Район.Культура дізналися результати на сайті конкурсу.

«Технічно доволі якісне фото, значна глибина різкості, якісне кольоропередавання. Класичний фронтальний кадр, але за рахунок зображення в природному міському ареалі, світлина є вдалою і вигідно інформативною», – відзначила роботу членкиня журі, історикиня Яна Тимошенко.

А Тетяна Павлик, художниця й фотографиня, порівняла красу світлини із художньою картиною.

«Завдяки вдалому освітленню та багатоплановій композиції – це фото асоціюється з давнім живописним полотном – кадр, як картина», – зауважила художниця.

На надмірну обробку зображення вказав фотограф Олександр Андрющенко

«Гарна композиція, але через надмірну постобробку світлина втратила глибину», – зазначив фотограф.

Читайте також: «Вікі любить пам’ятки»: обрали найгарніше фото Рівненщини

Ужгородський кафедральний собор є головним греко-католицьким храмом Ужгорода і резиденцією мукачівських єпископів. Пам’ятка архітектури національного значення.

Інтер’єр собору оформлений у стилі рококо. Собор побудований з цегли, головний фасад увінчаний трикутним фронтоном, до якого примикають восьмигранні триярусні вежі з курантами. Спочатку дзвіниці собору були дерев’яними, однак у 1812 одна з них була майже повністю зруйнована бурею. Для симетрії знесли й другу, а 1814 року вежі відновили.

У лівій башті встановлений величезний дзвін «Іван» вагою одна тонна, а в правій – тритонний дзвін. До порталу прибудували сходинки з червоного мармуру. На обох дзвіницях є годинник з курантами, їх за власні гроші купив у Відні і подарував храмові Августин Єнковський.

Для незрячих туристів в ужгородському пасажі Баті встановлено бронзовий макет храму.

За практикою в соборі хоронили єпископів, останнє поховання відбулося в листопаді 1947 року після вбивства єпископа (блаженного) Теодора Ромжі. Після цього радянська влада оголосила про ліквідацію єпархії і передала майно російській православній церкві, в тому числі — Собор. Після відновлення Незалежності України храм повернули  греко-католицькій єпархії.

Світлина цієї пам’ятки вперше перемагає у номінації «Найкраще фото області».

Список пам’яток Закарпатської області налічує всього 750 об’єктів, 555 із них уже представлені світлинами у Вікісховищі. Цього року учасники завантажили 358 фотографій 72 пам’яток (з них світлини 7 об’єктів було завантажено вперше), за перемогу в номінації змагались 13 авторів. А за увесь час проведення конкурсу – 264 учасники.

У 2021 у конкурсі вперше провели спеціальну номінацію «Аерофото». Оскільки складно було спрогнозувати, який інтерес вона викличе, організатори конкурсу не дискваліфіковували аерофото від участі в основних номінаціях. Наступною за балами у регіоні зі світлин, що не були зроблені із дрона, квадрокоптера чи будь-якого іншого літального апарата, стала робота Андрія Мозоля, яка зображує церкву святої Параскеви у селі Олександрівка

Ця світлина стала б найкращою в області, якби аерофото не враховувалися. 

Організатори конкурсу зазначили, що публікуватимуть переможців «альтернативного» рейтингу у своїх подальших публікаціях. Автори таких фото окремо отримають сувеніри (якщо не отримають відзнак в інших номінаціях) і сертифікат учасника (за бажанням).

Читайте також: «Вікі любить пам’ятки»: обрали найгарніше фото Волині

Довідково«Вікі любить пам’ятки» – найбільший у світі міжнародний фотоконкурс об’єктів культурної спадщини. 

В Україні конкурс проходив вже вдесяте. Метою проєкту є зібрати світлини всіх пам’яток нерухомої культурної спадщини України для ілюстрування статей у Вікіпедії. Конкурсний список складається з понад 92 тисяч пам’яток нерухомої історико-культурної спадщини з усіх областей України, в тому числі Криму. 

За попередні роки понад три тисячі учасників завантажили вже майже 330 тисяч світлин майже 38 тисяч об’єктів культурної спадщини – культових споруд, будинків, палаців. Проте більша частина культурної спадщини України все ще не має своїх світлин для Вікіпедії. Конкурс має на меті це виправити. 

Участь у конкурсі могли взяти всі охочі. Для цього протягом вересня вони завантажували на Вікісховище світлини власного авторства, послуговуючись конкурсними списками пам’яток. 

Переможці конкурсу отримають цінні призи. Призовий фонд буде розподілено між авторами найкращих фотографій конкурсу загалом, авторами найкращих фото кожного регіону, учасниками, які сфотографували найбільшу кількість пам’яток в Україні та кожному регіоні, та переможцями спецномінацій. Окремою номінацією відзначатимуться автори, що вперше беруть участь у конкурсі.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024