«Вона малює світло»: у Луцьку відкрили ювілейну виставку Тетяни Галькун

26 Січня 2022, 15:55
Відкриття ювілейної виставки Тетяни Галькун 1090
Відкриття ювілейної виставки Тетяни Галькун

У Луцьку відбулося урочисте відкриття виставки робіт народної художниці України та професорки кафедри образотворчого мистецтва Волинського національного університету імені Лесі Українки Тетяни Галькун.

Подія проходила в артгалереї «Луцьк» 25 січня. Її присвятили трьом ювілеям мисткині:  75-річчю від дня народження, 50-річчю творчої діяльності та 30-річчю викладацької роботи. 

На презентації зібралися колеги художниці, митці, діячі культури, а також друзі та близькі. Усі завітали на святковий вечір, аби привітати Тетяну Галькун зі знаменними датами та подякувати їй за багаторічну працю та творчість. У залі тихо лунала класична музика, що надало вечору ще більшої інтелігентності. Захід відвідала журналістка Район.Культура

Із офіційним та вступним словом виступила Тетяна Гнатів, директорка Департаменту культури міста Луцька, яка передала художниці Подяку від міського голови Ігоря Поліщука

Ректор Волинського національного університету Анатолій Цьось презентував професорці Золотий нагрудний знак. До слова, це найвища нагорода у закладах вищої освіти.

Під приємними враженнями від подарованої відзнаки, художниця зауважила, що обов'язково напише портрет чинного ректора.  

«В галереї відомих людей, ви тепер перший на черзі. Якщо встигнемо, то на весну зробимо», – звернулася художниця до ректора.

Також Тетяна Галькун пригадала та поділилася з присутніми тим, що саме вона ввела нововведення на своїй кафедрі – писати портрети. Художниця започаткувала традицію, щоб талановиті студенти писали картини, як дипломні роботи, портрети зокрема. Мисткиня зізналася, що спочатку доводилося робити це потай, адже керівництво кафедри не підтримувало такі ідеї.

«Після того, як ми почали малювати таке, почався новий етап – кращі студенти мають робити картини», – розповіла Тетяна Галькун.

Окрім керівництва університету на захід завітала й ціла делегація Кафедри образотворчого мистецтва. Освітяни відмітили професіоналізм, талант та щиру душу художниці. Усі зауважили, що Тетяна Галькун є справжнім прикладом не тільки для студентів, але й для викладачів.

«Ми раді, що у нас на кафедрі працює така талановита людина. І це не просто людина. Це харизматична жінка, дуже цікава і творча особистість, яка вражає своєю шаленою працелюбністю, рвінням до творчості», – привітала ювілярку завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Ольга Калинюк.

«Вона малює світло, вона малює те, що на серці», – доцентка кафедри Тетяна Прокопович.

За словами викладачки, кожна картина Тетяни Галькун є настільки затишною, що у неї хочеться зануритися. Кожну картину хочеться повісити у себе вдома.

«Якщо це натюрморт і намальовані сливки, їх хочеться понюхати і вкусити. Лежать гриби, і ти чуєш як вони пахнуть. Стоїть вазон – ти бачиш світло, яке пробивається крізь нього», – описала свої враження від картин Тетяна Прокопович.

Завжди по життю разом із Тетяною Галькун крокує її чоловік Анатолій Якубюк, який розділив із дружиною і святковий вечір в артгалереї. 

Тетяна Гнатів зазначила, що він є справжнім янголом-охоронцем для художниці. За словами очільниці, Анатолій Якубюк заприсягся, що видасть ювілейний альбом для своєї талановитої дружини. І йому це вдалося.

На заході презентували книгу «Карби на серці» – Ювілейний вернісаж Тетяни Галькун. Чоловік поділився таємницями створення альбому.

«Писалася вона швидко. Може місяць-два. А от збирати матеріали – це найтяжче», – зауважив Анатолій Якубюк.

Він поділився, що ставив перед собою завдання, щоб це була не чисто наукова книга.

«В мене вийшов суржик. Це є альбом-монографія. 4 роки рукопис книги лежав на столі в Обласній держадміністрації, а книгу допомогла Міська рада міста Луцька», – розповів чоловік.

Він також зазначив, що у книзі немає метафор –  тільки іменник, дієслово і дата. 

Близькі люди художниці поділилися спогадами. З особливим захопленням гості слухали історії про те, як створювалися роботи художниці. Сестра Анатолія Якубюка, Галина, пригадала дотепну історію, як тримала кота, аби Тетяна Галькун змогла його вдало намалювати.

Товаришка художниці пригадала роботу «Гурзуф», яку мисткиня намалювала на однойменному курорті. Вона була вражена, як Тетяна Галькун тонко передала палітру кольорів Чорного моря. Роботу придбали в Обласну адміністрацію, потім ймовірно вона потрапила до когось у приватну колекцію. 

«Така бірюзова неповторність. Шкода, що цієї роботи немає ніде у каталогах. Не відомо, коли вона десь випірне», – зазначила подруга.

Сама ж художниця теж пригадала як створювала цю картину: надихнулась ранішнім морем, назбирала у горах грибів та стручків акації, розклала усе на терасі на столі й написала натюрморт.

Також Тетяна Галькун розповіла усім присутнім, що 50 років творчості – це великий відрізок і в історії мистецтва. Вона розповіла, що була однією з ініціаторок формування Волинської спілки художників. Адже до того, декілька західних областей належали до Львівської спілки.

«Хочу цим похвалитись, якщо можна», – зауважила мисткиня.

«Мене обрали головою творчої групи Волинського осередку, і я кожного тижня впродовж трьох років їздила на правління до Львова. Мій чоловік підштовхнув на створення Спілки на Волині, щоб я не їздила», – розповіла Тетяна Галькун.

За словами художниці,  Анатолій Якубчук уже створював Спілку журналістів та Спілку письменників. Тому він разом із нею та тогочасним старшим поколінням стали ініціаторами створення Спілки художників Волині. 

«Він знав всі нюанси, знав, що сказати, і що ця Спілка потрібна. Ми зібрали перших членів організації. Так все вийшло», – розповіла художниця про свого чоловіка та про створення Волинської спілки художників.

Наприкінці вечора залишились близькі люди художниці, які за келихами шампанського ділилися спогадами та враженнями від щирості, працелюбності та таланту художниці.

Читайте також: «Зворушлива дитинність»: у Луцьку відкрили виставку ікон Тетяни Думан-Скоп

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024