«Майстрів багато, а митців мало», – Павло Маков про мистецтво

25 Січня 2022, 17:48
Павло Маков ВІДЕО 946
Павло Маков

Український графік Павло Маков у бесіді з ведучою програми «Розмова в Музеї Корсаків» Світланою Федонюк поділився думками про особливості світовідчуття митців і мистецтво загалом.

«Розмова в Музеї Корсаків» — спецпроєкт Район.КультураЖурналісти видання обрали найцікавіше з інтерв'ю про думки графіка щодо мистецтва, митців та їхнє сприйняття навколишнього світу, а також значення майстерності.

Під час інтерв'ю співрозмовники зачепили тему сприйняття глядачем мистецького об'єкта. Світлана Федонюк підмітила, що Павло Маков, на відміну від багатьох митців, вербалізує свої роботи. Він дає своєрідний супровід для того, щоби його твори стали ближчими й зрозумілішими реципієнтові.

На думку Павла Макова, людей здебільшого цікавить не значення роботи, а «сировина», джерело натхнення. За його словами, люди бачать, що перед ними звичайна людина, «людина як людина, руки-ноги-голова, вона щось малює». 

«А як з нібито нормальної людини виходить щось таке ненормальне, чого не можна зрозуміти?», — графік про враження глядача. 

Читайте також: «Культура – це очі країни. Дивляться в очі», – Павло Маков

Павло Маков додає, що глядачам цікавий перетин між життям і мистецтвом, навіть їх поєднання. Люди хочуть зрозуміти, з яких джерел та думок усе з'явилося, чому виникнув цей мистецький об'єкт.

«Дуже часто, між іншим, в мистецтві і в нашому житті на все впливає випадок», — сказав Павло Маков. 

Читайте також: «Я займаюсь сучасним мистецтвом – це моя основна мова», – Павло Маков у Луцьку

У розмові згадали й про світовідчуття митця, його відмінність від бачення світу інших людей. Павло Маков вважає, що відчуття – це єдине, що відрізняє митця від навколишнього суспільства, в нього дійсно набагато більше розвинута «чутлива вразливість». 

«В нього, скажімо, дуже тонка шкіра на кінцях пальців. Він тепло або холод набагато раніше відчуває», – додав художник.

На думку Павла Макова, навчитися малювати — неважко, а от відчувати — інша річ. Малювання, за його словами, — це всього-на-всього інструмент, це майстерність. Він ніколи не перебільшував би значення майстерності, вона має сенс, але це, каже графік, не головне. 

«Майстрів багато, а митців мало», – Павло Маков.

Читайте також: «Світ – комунальна квартира», – Павло Маков презентував у Музеї Корсаків унікальний спецпроєкт

Ще більше про Павла Макова та сучасне українське мистецтво, про тих, хто вкладає в нього «усі гроші і душу», про стосунки митця з митницею, дружбу з філософом Гансом Ульрихом Гумбрехтом та його ідею «виробництва присутності», а також про візуально силу кіно — дивіться тут:

Читайте також: Розмова з Павлом Маковим в Музеї Корсаків

Довідково. «Розмова в Музеї Корсаків» – новий проєкт сайту Район.Культура. Це серія відеоінтерв'ю із митцями або їхніми представниками на тему культури, мистецтва та життя в цілому. 

***

Підписуйтесь на ютуб-канал Район.Культура за посиланням.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024