У Сваляві відзначили День Соборності України

23 Січня 2022, 14:25
У Сваляві відзначили День Соборності України 520
У Сваляві відзначили День Соборності України

У Свалявському Будинку культури відбулися урочистості з нагоди відзначення Дня Соборності України. На заході зібралися представники культури та міської ради на чолі з виконуючою обов'язки Свалявського міського голови Мирославою Скрипинець.

Заслухавши Державний Гімн, вшанувавши пам’ять героїв полеглих за національну незалежність у битві під Крутами та тих, хто віддав своє життя,  відстоюючи територіальну цілісність України у ході АТО і ООС, ведучі заходу методистка Свалявського БК Неля Алексанич та бібліотекарка кафедри обслуговування для юнацтва Свалявської ПБ Мар'яна Гріжак нагадали присутнім про основоположну подію на шляху до національного державотворення – Проголошення Акту Злуки Української та Західноукраїнської Народних Республік та роль історичних постатей, які брали участь у творенні цього вікопомного документу:

«У березні 1917 року в Наддіпрянській Україні розпочалася національна революція. Було обрано Центральну Раду, першого президента – Михайла Грушевського, проголошено створення Української Народної Республіки. Четвертим Універсалом  від 22 січня 1918 року було проголошено Незалежність України. Подібні процеси відбувалися й на Галиччині.

9 листопада 1918 року було проголошено назву держави – ЗУНР, і створено перший уряд – Державний секретаріат на чолі з Костем Левицьким. 1 грудня 1918 року у Фастові було підписано угоду про об’єднання двох держав, а відповідний закон був ухвалений Центральною радою 4 січня 1919 року.

Універсал про Злуку УНР І ЗУНР 22 січня 1919 року в Києві на площі Святої Софії проголосив представник директорії Федір Швець. 

З 1999 року Указом президента України 22 січня – день, коли було проголошено Акт Злуки, визначено Днем Соборності України, з того часу свято почали відзначати на державному рівні» – повідали ведучі.

Далі своїми виступами присутніх під керівництвом Василя Циганина тішили учасниці народного аматорського літературно-пісенного ансамблю Свалявської публічної бібліотеки «Берегиня».

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024