У Турійську відзначили День Соборності України

23 Січня 2022, 12:48
У Турійську відзначили День Соборності України 409
У Турійську відзначили День Соборності України

З нагоди Дня Соборності України працівники Турійської публічної бібліотеки підготували історичний екскурс «Соборна. Вільна. Єдина».

Про це інформують на сайті Турійської селищної ради.

«Упродовж шести століть українці прагнули до об'єднання. І от 22 січня 1919 року ця подія відбулась. Єднання було не довготривалим і носило формальний характер, але мало важливе значення, адже здійснилась споконвічна мрія українців», – зауважив Турійський селищний голова Олексій Безсмертний, звертаючись до учасників урочистих зборів.

Гортаючи сторінки історичних моментів, пов'язаних із 22 січнем, Олексій Безсмертний згадав про молодих патріотів із Чортківа, які в цей день 1973 року вивісили чотири синьо-жовті стяги і поплатилися роками ув'язнення. Про акт самоспалення українського дисидента Олекси Гірника 22 січня 1978 року на могилі Шевченка в Каневі. Цього ж дня вже 2014 року на Майдані від снайперських куль загинули троє перших Героїв Небесної сотні – Юрій Вербицький, Михайло Жизневський, Сергій Нігоян. А в 2015-му останній кіборг покинув Донецький аеропорт.

Тож, як наголосив Олексій Безсмертний, в пам'ять про сотні тисяч людей, які гинули за соборність та незалежність України і сьогодні захищають її, все українство повинне вшановувати цей день.

Хвилиною мовчання присутні в залі віддали данину пам'яті. Після цього поклали квіти до підніжжя пам'ятних знаків Борцям за волю України та Героям Небесної сотні і прозвучав Державний Гімн у виконанні вокальних колективів Турійського міського будинку культури.

У виконанні колективу «Сузір'я», а також солісток Ірини Скубій й Інни Мірчук звучали пісні, сповнені любові до своєї Батьківщини. Зачитувалися рядки із історичних книг, слова визначних постатей та державотворців нашої країни.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39