У Ковелі діє виставка про Українську революцію 1917-1921 років

22 Січня 2022, 15:12
Виставка 510
Виставка

Напередодні Дня Соборності України в Ковелі почала діяти банерна виставка «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір».

Про це інформують на сайті Ковельської міської ради.

Інформація, яку подано в банерах, розповідає про перебіг подій революції 1917-1921 років в різних регіонах України, а також про український національний рух за межами нашої держави.

Проєкт створений Українським інститутом національної пам'яті спільно з партнерами з Інституту історії України Національної академії наук та Державної архівної служби.

Загалом виставка складається з 15 банерів, які в стислій формі за допомогою текстового матеріалу та фотоілюстрацій подають в хронологічному порядку основні віхи подій 1917-1921 років. Матеріали виставки демонструють, як державотворення та боротьба за незалежність об’єднала усі українські землі.

Кожен з банерів розповідає про окремий регіон України – Київщину, Волинь, Січеславщину, Поділля, Полтавщину, Таврію, Крим, Слобожанщину, Херсонщину, Чернігівщину, Галичину, Буковину та Закарпаття. Потужна хвиля національного відродження в усіх регіонах є однією з спільних рис революційних подій сторічної давнини. Активізується політичне і громадське життя. Відбуваються численні мітинги, демонстрації з синьо-жовтими прапорами, з’їзди. Українські політичні партії та громадські організації виходять з підпілля. Відроджуються осередки «Просвіти», а по селах засновуються селянські спілки. В Криму, паралельно з українським, розгортається і кримськотатарський національний рух. З ним рахувалися Тимчасовий уряд і Центральна рада, які трималися курсу на приєднання півострова. 

У свою чергу, більшовики намагались дестабілізувати ситуацію та організовували заколоти в усіх регіонах – захоплювали заводи, шахти, залізниці, банки тощо. Після захоплення українських земель, більшовики жорстоко розправлялися не лише зі своїми противниками, а й чинили терор щодо місцевого населення, застосовували розстріли та репресії.

Окремий банер розповідає про українську діаспору в США, Канаді, діяльність політично активних українців в Москві, Петрограді, Владивостоці, Баку, Відні та інших містах. Північноамериканські українці організовували збір коштів для Української Центральної Ради. Видавали україномовну газету, де регулярно публікувалась інформація про події в Україні. В усіх губерніях Російської імперії, у військових формуваннях, почали діяти українські організації, формувалися українські полки, курені, сотні, які вирушали на захист України. Більшовики активно протидіяли українському національному рухові на теренах Росії – активістів висилали, ув’язнювали, розстрілювали.

На сайті Українського інституту національної пам’яті зазначається, що у роботі над створенням виставки взяли участь співробітники регіональних представництв Українського інституту національної пам’яті. Кожен з них запропонував важливі віхи та акценти для представлення подій Української революції у своєму краї. Завдяки архівним, музейним та приватним колекціям, наданим у розпорядження авторів, виставка наповнилася унікальними фотографіями тієї доби.

Банери можна оглянути у виставковій залі Ковельського історичного музею (вул. Незалежності, 89) до 8 лютого. Електронна версія виставки доступна на сайті Українського інституту національної пам’яті.

Читайте також: У Ківерцях відбулися заходи до Дня Соборності України

 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39