Купатися чи не купатися на Водохреще: пояснення священника з Рожищенщини

17 Січня 2022, 15:59
Ігумен Яків Мільян 779
Ігумен Яків Мільян

У Православній церкві України наголошують, що традиція купання в ополонці на Водохреща не має нічого спільного зі «змиванням» гріхів, отриманням особливого Божого благословіння чи духовного очищення. 

Жодного церковного припису для звершення занурення у зимову воду немає і ніколи не було. Детальніше про традиції цього дня Район.Рожище розповів намісник Свято-Успенського монастиря, що в селі Сокіл Рожищенського деканату, ігумен Яків Мільян.

У ПЦУ розповідають, що священники звершують Чин освячення води відкритих водойм у свято Богоявлення не для того, щоби в ній купатися, а саму воду освячують зовсім не «іони срібла» хреста, який у неї занурюють. І якщо під час звершення водосвяття використовують, скажімо, хрест дерев’яний, то вода все одно силою благословіння Божого і благодаті Святого Духа за молитвами стає святинею.

Ігумен Яків наголошує, що нема потреби занурюватися в ополонку на свято Водохреща.

«Церква до занурення у крижану воду ставиться негативно. Намагаємося донести до людей, що ніколи не було на наших теренах такої традиції, яка прийшла лише з Росії та ввійшла в церкву і привилась до дня Богоявлення. Зібрати вірних на велике свято, звершити освячення води, а потім масово оголятися – це нічого немає спільного із християнством. Навпаки, для багатьох це – спокуса розглядати це все і грішити в думках», – каже священник.

У ПЦУ наголошують, що до освяченої води у цей день варто ставитися саме як до святині – шанобливо, з повагою і побожністю. Принісши її з храму додому, варто зберігати протягом усього року.

«А воду свячену зберігаємо упродовж року і благоговійно п'ємо, коли щось нас турбує: чи хвороба, чи відчай чи будь-що, до наступного Богоявлення», – пояснює Яків Мільян.

Священник каже, що головне цього дня – це молитва.

«Головне у це свято – бути присутнім не лише тілом, але і відкритим серцем, занурюватися у кожне слово, яке чуємо під час служби. Перенестися думками в ту подію, коли Христос прийшов на Йордан хреститися від Івана. Це явлення Бога людям, адже саме там Він об'явився, як Триєдиний Бог. Бог Син стоїть у воді, Бог Отець промовляє слова з неба, і Бог Дух Святий сходить на Христа», – каже ігумен.

У Православній церкві України нагадують Євангелія.

«Занурившись у води Йордану, Спаситель освятив їх та благословив для нас Таїнство Хрещення як необхідну умову для спасіння. Спаситель зійшов у води Йордану не для очищення від особистого гріха, бо Він був безгрішним, а для того, щоби взяти на Себе гріхи людства і дарувати нам через Хрещення можливість оновитися, спастися», – кажуть у церкві.

Також наголошують й на іншому аспекті – часто люди під час таких купань «підігріваються» спиртними напоями, не стримують себе у лайці під час фізичних відчуттів через занурення у крижану воду. 

Вірянам нагадують, що вода в річці Йордан в цю пору року сягає 12-16° тепла, вона не є крижаною, такою, що провокує стрес для організму. 

«Купатися в ополонці не підготовленим для цього людям – це ризикувати своїм здоров’ям і життям, а значить – нехтувати даром Божим. А щодо «змивання» гріхів, то нагадаємо: занурення в ополонку не змиває гріхи, бо гріх – це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб її вилікувати, потрібно спочатку її виявити, від щирого серця покаятись та змінитися з допомогою Божою і через Таїнства Церкви», – зауважують у ПЦУ.

На Рожищенщині освячення на відкритих водоймах відбуватимуться у селі Уляники – протоієрей Мирон освятить там новий ставок, та в селі Студині – чин освячення відправить ієрей Андрій.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39