Креативна рекордсменка: рівненська майстриня Олена Медведєва

09 Січня 2022, 18:30
Олена Медведєва 984
Олена Медведєва

Яскравий і плідний – таким запам'ятає 2021 рік рівненська авторка артбуків Олена Медведєва

За рік вона презентувала свій перший вишиваний тираж, вдруге встановила національний рекорд, долучилася до благодійного онлайн-аукціону й у співпраці зі школярами презентувала друковані книги й мальовані та пластилінові онлайн-проєкти. Про це пише Суспільне

Також мисткиня отримала відзнаку «Гордість міста», а її Євангеліє від Матвія визнали найбільшою вишитою вручну книгою у світі. Засновниця видавництва «Креативна книга» і голова громадської організації «Центр креативу», письменниця і журналістка пригадала найважливіше і найяскравіше з 2021 року.

У фейсбуці Олена Медведєва написала, що 2021 рік був яскравим і тому вдячна йому за всі можливості. Використати їх у карантинних обмеженнях вдалося завдяки тому, що рівненська майстриня навчилася міксувати свою діяльність.

«Якщо немає можливості зустрітися з людьми – я працюю руками, вишиваю. У 2021-му було вишито достатньо і мініатюр, і книг звичайного формату, А5 маю на увазі. Люди замовляли в подарунок і мої книги мандрують світом. А взагалі 2021 рік був щедрим на події, подорожі, власні й спільні з дітками проєкти, нагороду «Гордість міста» отримала від рівнян за заслуги перед містом, ювілей з дня народження Лесі Українки відзначала в Новограді-Волинському, їздила туди презентувати свій фоліант. Не можу сказати, що легко все давалося, але загалом я задоволена. Рік був плідним і яскравим, є за що йому подякувати», – зазначила Олена Медведєва.

Улас Самчук дуже хотів, щоб «Марію» видали англійською мовою. У 2021 році його мрію, щоправда, не друковану, а вишиту втілила рівненська майстриня.

Читайте такожРівненська майстриня вишила фрагмент «Марії» Уласа Самчука англійською мовою

Олена Медведєва вишила три примірники українською й англійською мовами та презентувала у Рівному до Дня пам'яті жертв Голодоморів, адже твір Уласа Самчука – саме про геноцид 1932-33 років.

«Це мій перший вишитий тираж, бо раніше книги вишивалися в одному екземплярі. А «Марій» було вишито одразу три й вони однотипні. Англомовна версія відправиться дипломатичною поштою до Канади в Торонто, саме там похований Улас Самчук», – розповіла Олена Медведєва.

У 2021 році техніка Олени Медведєвої отримала офіційну назву – «ниткографіка» – і вдруге встановила національний рекорд за найбільшою кількістю вишитих вручну літер та знаків.

Його зареєстрували 11 червня у Рівному в Літературному музеї Уласа Самчука.

Йдеться про 24 книги, в яких представники Національного реєстру рекордів нарахували понад пів мільйона літер і знаків, вишитих однією голкою.

«Нещодавно я отримала книгу від Національного реєстру рекордів України, де є також розділ зі світовими рекордами і там є Євангеліє від Матвія», – розповіла Олена Медведєва.

Рукотворне Євангеліє від Матвія Олени Медведєвої визнане світовим досягненням, як найбільша вишивана книга у світі, пояснила Суспільному керівниця Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова.

Нагадаємо, що вишиване Євангеліє увійшло до Книги рекордів України у 2019 році. Книга-рекордсменка важить 9 кілограмів 400 грамів і товщиною 12 сантиметрів, в ній 60 сторінок та 88 700 вишитих літер і розділових знаків.

Вишита мініатюра Олени Медведєвої 11 грудня 2021 року була лотом на міжнародному благодійному онлайн-аукціоні «Свято без тата» у Варшаві.

«Я подарувала свою книгу-мініатюру Лесі України «Лісова пісня», продалася за 900 злотих. І ці кошти були передані діткам, чиї батьки загинули в АТО або отримали поранення», – зазначила Олена Медведєва.

Казка-мультик «Яскрава тінь» і пластилінова анімація «Ковдрочка для яблуньки» – онлайн-проєкти-2021 громадської організації «Центр креативу», яку очолює Олена Медведєва.

«Кольорова тінь» створена у співавторстві із Надійкою Коркош, ученицею 8 класу НВК №12, і Андрієм Медведєвим. Ця казка з рухомими картинками посіла перше місце в міжнародному конкурсі «Україна єднає світ». А «Ковдрочка для яблуньки» – це пластилінова анімація за участю семирічної Настуні Мандзюк з Мирогощі. Дівчинка хвора на спінальну м’язову атрофію. І цю анімацію створили з метою збору коштів для її лікування», – зауважила Олена Медведєва.

Загалом, у доробку громадської організації «Центр креативу» 11 створених анімацій.

«Таємниця з кавуновим присмаком» отримала продовження. У 2021 році Олена Медведєва написала і видала другу книгу своєї філософсько-детективної казки XXI століття.

По два примірники авторка передала в бібліотеки усіх рівненських шкіл.

«Також ми почали практикувати з дітками друк їхніх власних книг. З чотирикласницею рівненського «Колегіуму» Нікою Шпак ми презентували книгу «Крок – це маленьке життя», яку вона присвятила своїй першій вчительці Людмилі Снігур. А також видали й презентували «Друге диво» Марійки Колесник, щоб зібрати кошти для її реабілітації. І завдяки цьому вперше Марійка змогла поїхати на море до Одеси й втілити свою мрію – організувати виставку-продаж її картин. Відбулася також онлайн-виставка Марійчиних робіт, а в планах – видати каталог її картин», – розповіла Олена Медведєва.

Завдяки гранту від Українського культурного фонду видали серію інклюзивних книг «Маленький круасан у великому місті».

Це сім історій, які написали Олена Медведєва і Валентина Люліч. Книги надрукували шрифтом Брайля з тактильними малюнками та створили сім пластилінових анімаційних фільмів.

«Я отримала сім авторських примірників, один з яких взяла із собою у Францію для внуків і зазначу, що з восьми українських книг, які я привезла, найтоповішою виявився саме «Круасан...» – велика, гарна, з тактильними малюнками й QR-кодами», – зазначила Олена Медведєва.

У грудні 2021 року Олена Медведєва підготувала до друку друге видання «Рівненського букваря» з доповненнями.

«Він на часі, бо стільки всього новенького у нас з’явилося з п’ять років, які минули після першого видання. Просто треба про це писати й дітки мають про це знати. Тому зовсім скоро будемо гортати сторінки нового «Рівненського букваря». Він буде більший за кількістю сторінок, але такий же яскравий, з дитячими малюнками, фотографіями, описами», – анонсувала Олена Медведєва.

Друге видання «Рівненського букваря» уже зверстали і в лютому планують надрукувати сигнальні примірники.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024