Кухня на Районі: п'ять оригінальних рецептів приготування куті

05 Січня 2022, 17:55
Кухня на Районі: п'ять оригінальних рецептів приготування куті 966
Кухня на Районі: п'ять оригінальних рецептів приготування куті

У різних регіонах України й у кожної господині свої рецепти та секрети приготування куті.

Видання «Про все» підібрало п'ять оригінальних рецептів куті, які допоможуть вам приготувати основну страву Різдва. 

Кутя – обрядове поминальне блюдо (особлива зернова каша). Готують її з немеленої пшениці, рису, вівса або ячменю та солодкої добавки – меду, цукру, родзинок, варення, цукатів, сухофруктів. (Зерно в куті символізує вічне життя і достаток, а солодкість – символ райського блаженства.) До багатьох видів куті обов’язково входить сироп з меду, приготований на воді, відварі від крупи, маку, мигдалю, конопляного молочка, горіхи, мак, прянощі.

Розрізняють пісну і скоромну («багату, щедру») кутю. Пісну кутю їли у Водохресний і Різдвяний Святвечори, а також у поминальні дні, а на хрестини та інші свята – скоромну (на молоці, вершках, з великою кількістю масла). Обрядове ж значення має переважно пісна кутя.

1. Кутя з сухофруктами та мигдалем

Інгредієнти:

  • 2 склянки очищеної пшениці
  • 200 грамів меленого маку
  • 2 склянки молока
  • 200 грамів рідкого меду
  • 120 мілілітрів жирних вершків
  • 1 столова ложка цукру
  • 150 грамів очищеного мигдалю
  • 150 грамів волоських горіхів
  • 100 грамів родзинок
  • 10 штук кураги
  • 10 штук інжиру
  • 10 штук м’яких в’ялених груш
  • 1 чайна ложка апельсинових цукатів

Приготування:

Ввечері, за день до приготування куті, добре промити пшеницю і залити гарячою водою. Залишити на всю ніч, щоб набухла. Наступного дня воду злити, пшеницю ще раз добре промити і варити до м’якості. Залежно від якості пшениці, це може зайняти від 1 до 3 годин. Але слідкуйте, щоб не пересушити. Бо тоді й кутя вийде занадто сухою.

Мак залити молоком і варити на слабкому вогні, постійно помішуючи, поки консистенція не стане нагадувати згущене молоко. Це займе небагато часу. Потім мак змішати з цукром, залишити вистигати.

Коли мак і пшениця охолонуть, змішати, додати нарізаний мигдаль, горіхи, родзинки, курагу, інжир, цедру, груші. Наприкінці вершки підігріваємо з медом, поки маса не стане однорідною. Але вона не повинна закипіти! Вливаємо суміш до куті. Ретельно перемішуємо. Якщо Ви любите більш солодку кутю, то додайте більше меду. Поставити настоюватись у холодильник на 1 добу. Якщо після цього вона буде надто густою, влити ще трохи кип’яченого охолодженого молока.

2. Кутя з рису та варення

Інгредієнти:

  • 1 склянка рису
  • цукор на смак
  • дрібка солі
  • 1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з червоного або жовтого варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці)

Приготування:

Рис переберіть, промийте, залийте водою, доведіть до кипіння. Відкиньте на сито, промийте під проточною холодною водою, знову покладіть у каструлю і варіть до готовності у великій кількості води. Знову відкиньте на сито й охолодіть. Високоякісні, дорожчі сорти довгого чи круглого розсипчастого рису промивати не треба.

З улюбленого варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно змішайте з рисом. Підлийте трохи сиропу, що залишився, або солодкої кип'яченої води, або мигдального молока. Волоські горіхи та варення з чорниць, ожини, чорної смородини до цього рецепту не підходять.

3. Кутя з ячменю та заморожених ягід

Інгредієнти:

  • пів склянки ячменю
  • 6-7 склянок води
  • 3-4 столові ложки цукру або меду
  • 250-300 грамів заморожених ягід (малина, суниці, полуниці)
  • пів склянки жовтих та чорних родзинок
  • 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному сокові) або інших ягід з улюбленого варення.

Приготування:

У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менш як годину. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще пів години. Додайте відціджені вишні й варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолоджену.

4. Кутя в гарбузі

Інгредієнти:

  • 1 невеликий круглий гарбуз
  • 200 грамів рису
  • 50 грамів родзинок
  • 50 грамів чорносливу
  • 50 грамів кураги
  • узвар
  • мед

Приготування:

З невеликого гарбуза зрізати кришку, обережно вирізати м'якість і насіння, покласти всередину родзинки, курагу, чорнослив і відправити гарбуз у духовку. До напівготовності відварити рис і додати його в гарбуз. Якщо вийшов сухуватий, то можна полити узваром. І знову відправити в духовку. Коли страва буде готова можна додати мед.

5. Кутя з халвою та шоколадом

Інгредієнти:

  • пів склянки зерна пшениці
  • пів склянки горіхів волоських
  • пів склянки родзинок
  • 100 грамів маку
  • 3-4 столові ложки меду
  • 3-4 столові ложки узвару
  • 50 грамів халви
  • 50 грамів чорного шоколаду
  • сіль (дрібка)

Приготування:

Спеціальну пшеницю для куті замочити на ніч, а потім відварити до готовності. Мак запарити і розтерти до утворення макового молочка. Горіхи порізати шматочками і підсмажити на пательні 3-4 хвилини. Родзинки перебрати, помити, запарити і обсушити. З'єднати холодну пшеницю, мак, горіхи, родзинки, мед. Додати узвару стільки, щоб утворилася консистенція, яка вам подобається. Халву і шоколад порізати невеличкими шматочками. Обережно вмішати у кутю.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024