Від Галичини до Донбасу: найпопулярніші репортажі з виставок за 2021 рік

30 Грудня 2021, 17:00
Виставки 2021 року 1003
Виставки 2021 року

Сучасне українське мистецтво не стоїть на місці, адже митці постійно створюють нові проєкти, які презентують на персональних виставках.

Журналісти Район.Культура зробили підбірку найпопулярніших репортажів з виставкових проєктів цього року за версією читачів. Пропонуємо згадати у хронологічному порядку, які мистецькі події вразили найбільше.

«Це інша планета»: у МСУМК відкрили виставку фотографій Terra Galicia

Terra Galicia – як справжня Terra Incognita, у якій кожен бачить свій сенс. 

Виставка створила неканонічний образ західноукраїнської природи. Юрко Дячишин знімав незвідану Галичину, обирав маршрут і локації з допомогою Google Maps. Потім приблизно визначався із крапкою на мапі і далі йшов поле за полем, шукаючи необхідне місце. 

Вбрання як паспорт: у Луцьку відкрили виставку старовинного гуцульського одягу

Вишивані сорочки, кептарі, кожухи, корсетки, запаски та десятки інших елементів гуцульського одягу з колекції Богдана Петричука показали у Музеї науки і техніки. В основному в експозиції були представлені речі з Косівського та Верховинського району Івано-Франківської області.

До Луцька привезли лише близько 20% усієї колекції, та й серед цих експонатів були справді унікальні речі. Наприклад, один із найстаріших збережених гуцульських кожухів та кептар, у якому, за словами колекціонера, знімалася Тетяна Бестаєва в ролі Палагни у фільмі Сергія Параджанова «Тіні забутих предків».

«Чутливість» Західної України на фотовиставці у Мистецькому Арсеналі

«Чутливість. Сучасна українська фотографія» – стала виставкою 30-ліття, адже у ній показали усі процеси та підходи в сучасній українській фотографії за роки Незалежності. Організатори чи не вперше цілісно та розгорнуто підійшли до національної фотографії, як до самодостатнього виду мистецтва. 

Проєкт реалізовувався у Києві у стінах Мистецького Арсеналу та показав понад 60 фотографів сучасності. Мистецтвознавці та арткритики не всі погодилися із вибором окремих фотографів, зокрема звернули увагу на надмірну увагу до Харківської школи. Журналістка Район.Культура показала західноукраїнський контекст виставки.

Артефакти, Ерос і Танатос: у Музеї Корсаків відкрили виставку Петра Антипа

Виставку «Шляхами степової Одісеї» презентували у Музеї Корсаків. Петро Антип представив твори живопису, скульптури та графіки. Проєкт ввійшов до чотирьох мистецьких подій у МСУМК 24 серпня. 

Перед відкриттям експозиції лучанам і гостям міста подарували ще 2,5 тисячі квадратних метрів виставкової площі і масштабний проєкт «Імена твої, Україно». Також відбулася презентація монографії «Як стати іменем» за редакцією Віктора Корсака і відкриття виставки  «13 кімнат COVID» митців Миколи Бабака та Євгена Матвєєва.

Мистецтво без кордонів: художниця Henyk презентувала у Луцьку новий проєкт

Львівська художниця Henyk показала свій проєкт OutlookВона зосередила свою творчість на абстракції, адже за словами мисткині, ця техніка не має кордонів. У своїх роботах авторка показала себе та свою сутність. 

«Мій світ не мусить подобатися, він має радше викликати емоції – дивні, незнайомі, не схожі на попередні», – Henyk про свій виставковий проєкт.

«Світ – комунальна квартира», – Павло Маков презентував у Музеї Корсаків унікальний спецпроєкт

Павло Маков представив у Луцьку два своїх проєкти, один з яких зробив спеціально для стін Музею сучасного українського мистецтва Корсаків. 

«Mappa Mundi» – план комунальної квартири, де всі кімнати – практично прохідні, і щоб ти не робив, куди б ти не біг – втікав від пожежі і прибіг знову до пожежі. Немає куди діватися.

У цьому проєкті митець підіймає глобальне питання неусвідомлення країнами залежності однієї від одної. 

«На війні людські маски зникають», – фоторепортер Андрій Дубчак у Луцьку

На виставці презентували дві серії фоторепортера Андрія Дубчака: «Лінія фронту» та «Діти на лінії фронту». Відкриття проєкту відбулося в рамках шостого West Media Forum, який тривав 26-27 листопада, але на презентації репортер був відсутній, адже перебував на лінії фронту. 

Андрій Дубчак приїхав до Луцька на закриття своєї виставки. Представлені світлини – з 2018 року, але вони лишаються актуальними дотепер. Багато військових залишаються служити на фронті, декого вже немає в живих, але війна продовжується.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024