У рівненському костелі відбувся фестиваль колядок

28 Грудня 2021, 11:52
«Sursum corda» з Острога 990
«Sursum corda» з Острога

У Рівному в римо-католицькому костелі Святих Апостолів Петра і Павла провели фестиваль колядок і різдвяних піснеспівів. 

Подія відбулась 27 грудня. Про це пише Суспільне. 

Участь у дійстві взяли колективи з Рівненщини та інших областей. Гурти виконували колядки українською та польською мовами.

Загалом у фестивалі взяли участь 11 колективів з Рівного, Острога, Дубенського району, Тернопільської та Львівської областей.

Учасниці колективу «Веселі Гудаки» з міста Бучач Тернопільської області Софія Бурак та Олександра Константюк розповіли: вони виконали польські колядки та українську колядку «Дзвонять дзвони».

 

«Ми вже багато разів сюди приїжджали і не раз вигравали навіть. Дружня атмосфера, не хвилюємось, звикли. Буває хвилювання, перед тим як виходити, а коли починаєш співати, стає легше», – зазначили дівчата.

Керівниця колективу «Sursum corda» з Острога Олена Белявська повідомила, що її гурт показав виставу «В очікуванні Різдва».

«Період різдвяний починається від Адвенту і починається він з роратних служб. Тому, дітки йшли з такими лампадами, показували, що треба чекати на прихід Христа. Потім неділя Гаудетте, яка показує радість», – сказала Олена Белявська.

За її словами, вистава закінчилась колядками, які демонструють, що весь світ має співати на честь народження Ісуса Христа.

«Моя роль у вертепі була неділя Гаудетте, в перекладі Гаудетте – це радійте. Тобто, треба радіти коли Ісус приходить», – додав учасник колективу «Sursum corda» Самуель Белявський.

За інформацією співорганізаторки фестивалю Ірени Боровець, у костелі в Рівному цей фестиваль проходить вже кілька десятків років.

«Кількість колективів трішки менша ніж зазвичай, можливо хтось не ризикнув в ці часи долучитися. Це відбірковий фестиваль до фестивалю в Польщі. Це класна винагорода і стимулює колективи, показати свою творчість», – повідомила Ірена Боровець.

Вона нагадала, що торік фестиваль колядок і різдвяних піснеспівів проводили онлайн через карантинні обмеження.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024
Афіша