«Гендерні ярлики»: у Луцьку відкрили виставку НЕ стереотипних професій

11 Грудня 2021, 15:55
Урочисте відкриття виставки 1096
Урочисте відкриття виставки

У Луцьку в просторі Art Gallery відбулося відкриття фотовиставки «Гендерні ярлики: «нежіночі» та «нечоловічі» професії».

Подія відбулася 10 грудня. Презентували світлини 16 людей, які працюють у не стереотипних, тобто не зовсім типових для  суспільства сферах, або ж мають такі захоплення. Героїв та героїнь фотографій запросили на презентацію. Журналістка Район.Культура теж була присутня на події.  

Модераторкою заходу стала депутатка Луцької районної ради Ольга Максим'як. Захід організували за підтримки Українського Жіночого Фонду та Національного Демократичного Інституту в межах проєкту «Академія жіночого лідерства» за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

Традиційно презентація розпочалася із вітальних слів. Із привітаннями виступили: Ірина Колковська – голова депутатської групи «Рівні можливості» Луцької міської ради, Алла Доманська – членкиня депутатської групи «Рівні можливості», Наталія Балакіна – начальниця відділу профорієнтації Волинського обласного центру зайнятості та Дмитро Зінько – керівник Art Gallery Центрального універмагу міста.

Присутні на події герої та героїні світлин поділилися своїми життєвими історіями та кумедними, подекуди парадоксальними випадками, пов'язаними із гендерними «ярликами». Хоча б раз у житті цих людей запитували: «Для чого воно тобі? Це не для жінок! Це не по-чоловічому». Коли слухаєш історію кожного, розумієш, що ці люди – вільні від кліше та стереотипів, разом з тим – щасливі, адже займаються тим, що їм подобається та приносить задоволення. 

Кожен герой – особистість, яка несе свою місію та не зважає на осуд, несприйняття та кліше. Серед присутніх були: Тетяна Толкаченко – майстриня з ремонту велосипедів, Ірина Вахович – ректорка ЛНТУ, Олександр Гоцик – вихователь у садочку у селі Коршовець, Мирослава Миць –   паталогоанатоминя, Майя Москвич – ветеранка АТО та засновниця клубу зі стрільби з лука, Неля Проконпчук – телеоператорка каналу «Аверс», Альберт Гриненко – бухгалтер, Юлія Павліха – байкерка, Руслан Лазарєв – кравець та дизайнер.

«Моя професія супер обвішана різними стереотипами та зазвичай це говорять люди, які не задоволені своєю роботою», – розповіла Мирослава Миць.

Читайте також: Розчинятися в мистецтві: волиняни публікують світлини з фотосесії на підтримку Район.Культура

Руслан Лазарєв поділився, що з дитинства мріяв про новий одяг і зрозумів, що може шити його сам. Паралельно змалечку займався танцями та є хореографом за спеціальністю. За словами кравця, його теж обвішували «ярликами» нечоловічої професії. Та дизайнер не опустив руки та поїхав навчатися до Італії, де всі українські стереотипи канули в Лету. Виявилося, що серед італійців-кравців, більшість – чоловіки. Тоді він зрозумів, що потрапив туди, куди треба.

«Кожна жінка або чоловік, коли хоче здобути якусь спеціальність та досягнути якоїсь цілі, він обов'язково її здобуде», – зауважив дизайнер.

Юлія Павліха є прикладом для багатьох у досягненні своїх заповітних мрій. Байкерка поділилася, що ще в юності хотіла мотоцикл. Та через засудження з боку суспільства лише мріяла про це та не наважувалася придбати цей транспортний засіб. Нещодавно, на прикладі свого друга, який навчився літати на літаку, вона все ж навчилася їздити на мотоциклі. За її словами, через тиждень після отримання прав керування, вона придбала свого «залізного коня».

Читайте також: Любити мистецтво у собі: відомі волиняни долучились до фотосесії на підтримку Район.Культура

«Не слухайте тих, хто вас не підтримує, якщо у вас є мрія, незалежно від того якого вона гендеру. Це ваша мрія, яка зробить вас щасливим, здійснившись. Ідіть до неї», – зауважила Юлія Павліха.

Майя Москвич розповіла, що після повернення з зони АТО її запитували незрозумілим тоном про те, як їй, дівчині, там на війні. 

«Наче зі мною щось не так. Наче я не на своєму місці. Пізніше я зрозуміла: зі мною все так,мені не так ставлять запитання», – зауважила ветеранка.

Стрільбу з лука Майя започаткувала у Луцьку 2 роки тому і тішиться, що у цьому виді спорту немає гендерної дискримінації. 

Насамкінець, Оксана Філіпчук – голова депутатської групи «Рівні можливості» у Волинській обласній раді, яка нещодавно стала курувати Волинський центр науково-технічної творчості розповіла, що 9 грудня його перейменували у Центр позашкільної освіти Волинської обласної ради. Тепер цей заклад матиме більше можливостей для розвитку. Саме цей освітній заклад у Луцьку пропонує широкий спектр спеціальностей, де кожна дитина, незалежно від гендеру, може спробувати свої здібності.

Після урочистої частини усі учасники презентації мали змогу поспілкуватися під час кава-брейку. 

Читайте також: «Суворо, стримано, по-спартанськи»: у Музеї Корсаків відкрили фотовиставку про війну на Сході

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024