«Без мультикультуралізму – усі будуть приниженими», – молодіжні дебати у Луцьку

09 Грудня 2021, 13:12
Дебати 897
Дебати
У Волинській науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбулися дебати на тему міжкультурного діалогу. 8 грудня вісім молодих людей дебатували на тему культурного обміну, міжкультурної взаємодії, збагачення чи загроз, які несе мультикультурність. 
 
З вітальним словом дистанційно виступила Земфіра Кондур – керівниця проєкту Ради Європи «Захист національних меншин, включаючи ромів, та мов меншин в Україні». Організаторами дійства стали Департамент культури та Департамент молоді та спорту міста Луцька. З технічним оснащенням допомогло мистецьке об'єднання «стендАль». Журналістка Район.Культура теж відвідала захід.
 
Дебатери розділилися на 4 групи – утворили 2 «уряди» та 2 «опозиції». Представник кожної команди мав зрозуміло та конструктивно протягом 5 хвилин аргументувати свою думку та ідею щодо стратегії мультикультурності у державі. Після усіх виступів команди розподілили по місцях. Переможці отримали подарунки від Департаменту.
Загалом усі 4 команди виступили за позитивне ставлення до міжкультурного діалогу в Україні, адже зараз на території держави вже проживає багато національних меншин. 
Серед запропонованих стратегій прозвучала ідея створити одну єдину культуру, яка об'єднає усі культури. Тобто в монокультурі зробити підсистеми.
«Держава і люди виграють від однієї культури», – сказали дебатери.
Були й думки класичного мультикультуралізму – коли всі живуть мирно між собою та поважають звичаї один одного, не нав'язуючи своїх переконань.  Одна із команд виступила за поширення та розвиток мультикультуралізму в Україні. Вони зазначили що українцям потрібно стирати стереотипність культури та зрозуміти, що наша держава не закрита для усіх і ми – не єдині у світі.
«Без мультикультуралізму – усі будуть приниженими», – прозвучала думка серед дебатерів.

Переможцями дебатів стала «Друга опозиція». Вони найбільш обґрунтовано пояснили свою політику мультикультурності, наводячи достатньо прикладів та порівнянь. Дебатери пояснили, що кликати  в Україну мігрантів, як це роблять західні країни, задля розвитку власного бренду держави не потрібно. За їх словами, Україна й так вже має непогану репутацію. 
Команда зауважила, що основною культурою нашої держави лишається власне українська культура, й вона не повинна страждати та придушуватися іншими. Інтеркультурні представники повинні поважати звичаї та традиції країни, в якій проживають. Усі повинні жити мирно, але не заважати один одному та не змішуватися.
«Якщо змішати гуаш та акварель, то вийде не зовсім хороша фарба. Вони – хороші окремо. Гарні картини виходять окремо з гуаші, окремо з акварелі», – пояснив представник «Другої опозиції».
До слова, «Федерація Дебатів України. Волинь» – одна з найбільш потужних в Україні. У Луцьку проводяться не лише місцеві, а й всеукраїнські та міжнародні дебати. 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024