Луцький історик видав у Канаді монографію про волинських німців

06 Грудня 2021, 09:09
Презентація монографії 675
Презентація монографії

Науковець Луцького національного технічного університету презентував унікальну англомовну монографію про історію німецьких колоній на українських землях.

Кандидат історичних наук, доцент кафедри соціогуманітарних технологій ЛНТУ Михайло Костюк презентував унікальну англомовну монографію «Німецькі колонії на Волині ХІХ –поч.ХХ ст.», яку видали в Канаді. Про це повідомляють на сайті Луцького національного технічного університету. 

Під час презентації, ідеться в повідомленні, автор розповів про актуальність дослідження, історію створення книги та історичні події, які надихають на подальшу роботу. 

Читайте такожНімецькі колоністи під Луцьком: як процвітала Гнідава. ФОТО

Відкриваючи цей захід, проректор Олег Заболотний відзначив важливість монографії та важку працю, покладену в її створення, адже книга базується на дослідженнях не так давно відкритих архівів.

Науковцеві вдалося зібрати робочу групу з перекладача та редактора-історика, який також є нащадком родини волинських німців.

«Дуже важко було перекладати дослідження англійською мовою, адже є багато термінів, або й зовсім не було англомовних відповідників, утім надзвичайно важливо було передати зміст максимально точно», – розповідає Михайло Костюк.

За підтримки однодумців із Канади досліднику вдалося налаштувати зв’язки із тими людьми, які народилися волинськими німцями та їхніми нащадками, які зараз проживають за океаном. Разом вони їздили місцями поселень на Волині, знайомилися із місцевими старожилами, які навіть упізнавали на фото своїх знайомих з-поміж представників досліджуваних колоній.

А ще завдяки онлайн-зв'язку під час презентації вдалося поспілкуватися з людьми, які допомагали Михайлу Костюку створювати його науковий доробок. Це, зокрема, Інна Стрюкова – перекладач монографії, старший викладач кафедри журналістики та філології Міжнародного класичного університету імені Пилипа Орлика (місто Миколаїв), а також один із рецензентів книги – доктор історичних наук, професор кафедри всесвітньої історії, директор Центру українсько-німецьких історичних досліджень  Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Наталія Венгер. Усі вони зазначили, що насправді праця над монографією була надзвичайно складною і клопіткою, але разом з тим, дуже цікавою.

 

Читайте такожНімецькі сліди: як на Волині збирають матеріали для музею про колоністів. ФОТО. ВІДЕО

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024