У Володимирі визначились із кращим проєктом пам’ятника загиблим воїнам

02 Грудня 2021, 16:44
У Володимирі визначились із кращим проєктом пам’ятника загиблим воїнам 1393
У Володимирі визначились із кращим проєктом пам’ятника загиблим воїнам

У Володимирі-Волинському 1 грудня відбувся конкурс на кращу пропозицію пам’ятника «Воїнам, які загинули від агресії Російської Федерації». 

У конкурсі взяли участь три проєктні пропозиції, які оцінювала комісія у складі обласних архітекторів, художників, депутатів, працівників міськвиконкому та членів громадських організацій, інформують у міській раді.

Першим презентував свій проєкт львівський скульптор Любомир Кукіль, у творчому доробку якого чимало реалізованих проєктів. Серед останніх і найбільш відомих – пам’ятник Володимиру Івасюку у Брюховичах. Скульптор коротко розповів про свою ідею пам’ятника загиблим воїнам та представив його макет.

Основою цієї скульптурної пропозиції є центральна фігура воїна з мечем у руках та розправленими крилами за спиною, що уособлює собою силу, могутність та духовність. Постамент пам’ятника у вигляді трьох монументальних стел нагадує форму козацької могили – кургану. Додатковим акцентом композиції виступає дзвін, що розташований по центру між стелами. За задумом автора, цей елемент сполучає минуле та сьогодення. Скульптор також запропонував свій варіант облаштування території навколо пам’ятника.

Пропозицію скульптора Святослава Гірича презентував начальник управління містобудування, архітектури та комунальних ресурсів Андрій Трофимук, оскільки сам автор на конкурс не з’явився. Цей проєкт передбачає встановлення пам’ятника у вигляді військовослужбовця в амуніції з автоматом у руках.

Третя конкурсна пропозиція належить авторству місцевого художника Сергія Нечипорука. Він запропонував на розгляд комісії монументальну композицію зі стелами з граніту, на яких мають бути зображені світлини з військового життя та фото загиблих бійців із світлодіодною підсвіткою. Центральна частина композиції – це пам’ятник воїну, який отримав лист з дому і на мить зупинився перед тим, як заступити на бойовий пост. Доповнюють композицію прапори на флагштоках, бойові знамена та зображення карти України.

Після презентації члени конкурсної комісії приступили до обговорення запропонованих проєктів. Свою думку висловили начальник управління містобудування та архітектури Волинської ОДА Микола Томчук, голова Волинської організації Національної Спілки Художників України Володимир Марчук, депутати міської ради Костянтин Зінкевич та Андрій Гнатюк, а також представники громадської організації ветеранів та учасників АТО Віктор Вільчинський та Юрій Степанюк. Під час обговорення слово узяв і депутат міської ради попереднього скликання, художник Ігор Мацюк.

Більшість присутніх висловились на підтримку проєкту Любомира Кукіля, проте із деякими зауваженнями щодо окремих елементів композиції. Далі голова конкурсної комісії Ярослав Матвійчук оголосив десятихвилинну перерву, яку попросили представники громадських організацій ветеранів та родин загиблих. 

Опісля відбулось підбиття підсумків та голосування, в ході якого визначились із проєктом-переможцем – ним став пам’ятник авторства Любомира Кукіля. Друге місце посіла пропозиція Сергія Нечипорука та третє – Святослава Гірича.

Пам’ятник «Воїнам, які загинули від агресії Російської Федерації» за попереднім погодженням з родинами загиблих та військовослужбовцями, розмістять на розі вулиць Шевченка та Ковельської.

Як зазначив автор проєкту, на виготовлення пам’ятника потрібно щонайменше 9 місяців.

Читайте також: У Володимирі щомісяця вшановуватимуть пам’ять загиблих воїнів 14 бригади

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024