Майстриня з Рівненщини отримала премію за збереження традиції серпанкового ткацтва

30 Листопада 2021, 13:44
Ніна Рабчевська 662
Ніна Рабчевська

Заслужена майстриня народної творчості Ніна Рабчевська отримала Премію за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини. 

Нагороду майстриня отримала в Міністерстві культури та інформаційної політики України. Про це Район.Культура стало відомо у пресслужбі Рівненської ОДА. 

Уродженка села Крупове, що на Дубровиччині, стала володаркою премії за збереження традиції серпанкового ткацтва. Уміння ткати вона перейняла від своєї матері. Жінка розповідає, що ця частина етнічної культури поліщуків розвивається століттями і передається з покоління в покоління.

Також в Дубровицькому історико-етнографічному музеї у селі Крупове Дубровицького району створили відділ Серпанкового розмаїття. До серпанкового ткацтва залучають учнів загальноосвітніх шкіл та молодь Дубровиччини, проводячи тематичні уроки.

Щорічно традиційні серпанкові тканини та майстер-класи по їх виготовленню демонструються майстрами села Крупове під час народних фестивалів та свят.

Начальниця управління культури та туризму Любов Романюк каже, що це вже третя така нагорода для Рівненщини. Раніше її отримали поліська співачка Домініка Чекун, а також Віктор Ковальчук, який відомий своїми експедиціями на Полісся.

Читайте також: Голос містичного Полісся: Ковчег «Україна» про зіркову бабусю з Рівненщини Домініку Чекун

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024