Владика Михаїл закликає відроджувати забуті традиції та звичаї

18 Листопада 2021, 12:33
Владика Михаїл 465
Владика Михаїл
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл наголосив на нашій культурній своєрідності й закликав українців не забувати про це в християнських традиціях.
 
Зокрема, архієрей згадує Новий рік та стверджує, що давні слов’яни відзначали його у весняне рівнодення – 20–21 березня. Про це пишуть на сторінці Волинської єпархії Православної Церкви України.
 
«Все це події, пов’язані з весною, з новим періодом життя, посіванням пшениці тієї самої. Під впливом різних культур ми вже давно відзначаємо початок року 1 січня. Проте нині нам прищеплюють і китайський Новий рік, і безліч інших свят. Тепер в нас стає важливо, чи ти народився в рік скорпіона, чи настає рік бика чи миші...», – каже митрополит.
За словами владики, китайський календар входить в систему своєрідних цінностей. Але ми втратили своє, українське, яке було від самого початку, і до християнського періоду було пошановане, і після було пошановане. Архіпастир наголошує на тих традиціях і святкуваннях, які були у дохристиянський час, і залишилися після хрещення Русі, і мають плекатися в наші дні, якщо не йдуть усупереч християнській вірі.
 
Архієрей закликає відроджувати наші традиції, свята, обряди. Але стверджує, що добре цікавитися й культурою інших народів, однак «треба мати самоідентичність. Тому важливо святкувати нам, українцям, український Новий рік. Це повинно бути нашим самовираженням».
 
«Треба повертатися до наших українських традицій, які пов’язані з нашою культурою, побутом, піснями, звичаями, – колядуванням, щедруванням, веснянками, гаївками тощо. Це все те, що виражає український характер, те, до чого закликає українська природа… Ми повинні знати, хвалити українське, а не захоплюватися лише закордонним: чи іменами, чи словами, чи традиціями, забуваючи, що в наших жилах тече зовсім інша традиція – українська», – запевняє керуючий єпархією.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39