У Княгининку відкрили постійно діючу експозицію «Іграшки Лесиного краю»

15 Листопада 2021, 10:13
Іграшки Лесиного краю 884
Іграшки Лесиного краю
У музеї села Княгининок презентують усе різноманіття волинських іграшок, систематизованих, зображених і описаних.
 
Про це повідомили на сторінці музею в фейсбуці.
 
«Друзі, ось і добігли до кінця робочі моменти по реалізації гранту. Ми, втомлені, проте неймовірно щасливі сьогодні презентувати результат нашої майже річної діяльності! На жаль, карантинні обмеження не дозволяють повною мірою розділити з Вами радість відкриття експозиції. Віримо, що незабаром життя знову повернеться до спокійного русла. З нетерпінням чекаємо Вас», – деться у повідомленні. 
В експозиції «Іграшки Лесиного краю» представлені:
• українські народні іграшки і знаряддя традиційних дитячих ігор, характерні для регіону;
• старовинні фотографії дітей та їх ігор ХІХ – перша половина ХХ століття;
• сучасні картини, тематикою яких є побут та ігри дітей в давнину;
• повномасштабні копії традиційних волинських іграшок за графічними зображеннями та усними описами.
 
Згідно з концепцією проєкту, кожна іграшка з деревини виготовлена в трьох екземплярах. Одна забавка записана до основного фонду та експонуватиметься під склом. Інші дві внесені до допоміжного фонду. Своєю чергою, одна з них, яка виставлятиметься на відкритому подіумі, оброблена екологічно безпечним лаком, призначеним для покриття дитячих іграшок і стійким до дії антисептиків.
 
У рамках проєкту виготовили понад 100 найменувань дерев’яних та керамічних забавок, описали близько 10 народних ігор.
Для цього були залучені волинські майстри, які працюють з традиційними матеріалами і в традиційній техніці: Андрій Бондарук (село Княгининок) – майстер народних ремесел, історик, популяризатор народного мистецтва; Іван Сидорук (місто Ковель) – заслужений діяч культури України, майстер дерев’яної іграшки; Юлія Жолубак (село Кульчин) – волинська керамістка, художниця, окрім реалізації в сучасному гончарстві, досліджує теми традиційної глиняної іграшки та кераміки села Кульчин.
 
Створення експозиції стало можливим завдяки партнерській програмі «Культура Туризм. Регіони» Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму України. А також за сприяння Департаменту культури Луцької міської ради.

 
Коментарі
17 Грудня 2021, 18:47
Потрібна справа однозначно. Випадково теж зацікавилася темою іграшок, коли подарунок на Віоліті обирала, тепер мрію про свою міні колекцію
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
21.04.2024