«Книгозбірня, яка шарить і викупає»: що думають на Волині про сміливе рішення «юнацької» бібліотеки

11 Листопада 2021, 17:45
Волинська обласна бібліотека для юнацтва 1440
Волинська обласна бібліотека для юнацтва

У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва з'явився твіттер, який за декілька днів набрав шаленої популярності. У соцмережі книгозбірні використовуються «сміливі» меми та гасла, які вже встигли стати топовими серед волинян.

Перше, що бачить читач, коли заходить у твіттер бібліотеки: «Книгозбірня, яка шарить і викупає». Станом на 10 листопада новий акаунт зібрав 1 тисячу підписників, протягом 11 листопада кількість прихильників зросла ще на 700 осіб. Хто є автором ідей та яке ставлення оточення до цього, про це дізнавалася журналістка Район.Культура

Насправді ж гумористичного контенту, який здійняв багато галасу, у стрічці – мало. У соцмережі бібліотеки можна дізнатися багато новин у сфері літературознавства, книговидавництва і т.п. 

Іванка Пікула ще навчається в університеті та з початку листопада працює у Волинській бібліотеці для юнацтва. Вона, як і вся сучасна молодь, цікавиться соцмережами. Коли дівчина побачила, що бібліотека має чинні сторінки чи не у всіх популярних мережах, взялася до їх «розкрутки» та створила ще одну у твіттері. На питання, чи не було їй страшно застосовувати такі «сміливі» методи і як відреагує керівництво, вона відповідає, що не боялася.

«Я не думала, що це стане популярним, думала, що це лишиться в тісному колі. А старше керівництво повідомила не відразу, щоб не було такого, що пообіцяла, і не виконала. Вирішила відразу показати результат. Керівництво реагує спокійно, працювати далі не забороняє», – сміється Іванка Пікула.

Протягом останніх декількох днів студентка стала справжньою зіркою у медіа та соцмережах.

«Мені ще досі не віриться, що це все про мене», – каже вона.

Після такої уваги від оточення, виникає питання щодо особистого бренду, наприклад бібліоблогу. Молода бібліотекарка не заперечує такого розвитку подій.

«Можливо згодом, якщо інтерес до бібліотечної теми не згасатиме», – зауважує вона. 

Керівниця Волинської бібліотеки для юнацтва, Алла Єфремова, не проти нововведень у роботі її закладу. Навпаки, вважає такі методи руйнуванням стереотипів. Книгозбірні – це не просто запилені полиці з книжками, а відкриті простори для людей.

Керівниця Волинської дитячої бібліотеки для дітей, Ніна Бочарова, теж схвалює подібні рішення в популяризації бібліотек. Але міркує, що потрібно обережніше обирати теми для висловлювання від імені цілої установи. 

«Цікава дівчинка і молодчина, але попала не на ту тему від імені бібліотеки. Особистий пост на власній сторінці – це трохи інше, і це треба відрізняти», – каже бібліотекарка.

Дописи, на кшталт закликів до вакцинації вона вважає не доречними для бібліотек.

«Хто «встановлює діагноз» – бібліотекарі? Я розумію, що колись бібліотеку називали «аптекою для душі», але з такими закликами звертатись мають лікарі-практики, але не колеги. Так я вакцинована, але маю своє відношення до вакцини і хвороби», – додає Ніна Бочарова.

Судячи з коментарів у фейсбуці, людям теж подобаються нововведення у роботі бібліотеки. Більшість вважає це новим подихом у стереотипній бібліотечній сфері. Волинська письменниця Надія Гуменюк теж оцінила зміни, написавши на сторінці книгозбірні: «Молодці!»

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024