Голос Наталії Ужвій звучить в музичному проєкті Жадана і Гуржи

07 Листопада 2021, 16:16
Сергій Жадан 2106
Сергій Жадан

У вільному доступі в мережі з’явився музичний альбом «Фокстроти»: Жадан/Гуржи» на вірші українських поетів. 

Журналісти Район.Культура дізналися про це з ютуб-каналу Мистецького арсеналу, де 3 листопада з'явилися усі 10 треків проєкту.

Письменник Сергій Жадан разом із музикантом Юрієм Гуржи спробували поєднати класичну поезію із сучасною музикою. До експериментального альбому увійшли 10 треків та анімовані кліпи. 

«Ми іноді дивовижно не помічаємо, наскільки поезія, яку називають класичною, хрестоматійною, насправді є сучасною і живою. У нас були великі поети, вони писали пластичні й музичні тексти, які хочеться співати й декламувати. Чим ми, власне, й займаємось», — пояснив Сергій Жадан.

Автори проєкту шукали записи письменницьких та акторських голосів там, де вони точно були, і там, де могли би зберегтися. Використали тексти та фонограми записів Миколи БажанаМихайля СеменкаГео ШкурупіяПавла ТичиниОлекси ВлизькаФіліппо Томмазо МарінеттіВолодимира СосюриРаїси ТроянкерЛеоніда Первомайського, Сергія Жадана та інших. 

Також вокалістками стали: Марічка Літинська, Любов Якимчук, Діана Марцинковська. Доповнили музичне звучання: саксофоніст Євген Манко, дитячий хор імені Михайля Семенка. Дизайнер колажів – Гриця Ерде, анімація − Євген Арлов (Photinus studio).

Наталя Ужвій зазвучала у композиції «Хелло» на вірш Семенка поряд з Сосюрою, Бажаном, Жаданом і Любою Якимчук. 

«Якщо раніше зі старих поетів сміялися (Я єсть народ, якого правди сила, Цю жінку я любив, вона просила), то тепер їхні найкращі вірші стають острівцями ностальгії в океані іронії. «Пробитися в радіоефір смерті» можна, влаштувавши дискотеку з ними разом. «Фокстроти» – це диско для широкого кола небайдужих, для нас із вами, для студентів, діячів культури, вчителів та школярів», – каже кураторка проєкту Оксана Щур.

Читайте також: Як про Лесю Українку говорили по-новому в «POETY. Діалог поколінь»

Довідково. Наталія Ужвій – українська радянська акторка театру і кіно, народилася 8 вересня 1898 року в Любомлі, на Волині. Знялася в багатьох знакових фільмах, авторка книги спогадів «Фильмы, друзья, годы». Наталія Ужвій – перша українська акторка, фільм за участі якої був відзначений Головним призом асоціації кінокритиків США і Вищої премією газети Daily News «За найкращий іноземний фільм в американському прокаті 1944 року», а також призом Нацради кінооглядачів США.

Музично-літературний проєкт «Фокстроти» реалізували у межах виставкового проєкту Мистецького арсеналу «Футуромарення», який представляє український футуризм як мультидисциплінарне мистецьке явище. Проєкт реалізовують за підтримки Українського культурного фонду.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром