Луцький коледж має унікальні умови для навчання органної музики в Україні

06 Листопада 2021, 18:04
Студентка Волинського коледжу 1903
Студентка Волинського коледжу
Навчання гри на органі на рівні коледжу можливе лише в Дніпрі, Ужгороді та Луцьку, але унікальні умови створені лише у Волинському фаховому коледжі культури і мистецтв імені І. Ф. Стравінського. 
 
Про це журналісти Район.Культура дізналися з допису викладача та органіста Петра Сухоцького, у фейсбуці. 
 
Ексклюзивність навчання полягає в тому, що заняття відбуваються на Концертному органі. Це інструмент німецької фірми Ludwig Rohlfing & Matheus Kreienbrink – 2780 труб, 40 регістрів, три мануали і педаль. 
 
Також студенти мають можливість вдосконалювати свою майстерність на Малому органі швейцарської фірми Bosch: 6 регістрів, два мануали і педаль. Виступають з концертами на всіх трубних органах Волині: Луцьку, Ківерцях, Ковелі, Дубищах. Таких умов для навчання нема в жодній музичній академії України.
 
Довідково. Орган – найбільший духовий клавішний музичний інструмент, що складається з набору труб, у які нагнітається повітря. 
Місце, де сидить виконавець, та знаходяться клавіатури і важелі управління, називається катедрою. По суті, вона нагадує сучасний пульт управління складною машиною. Органіст, який грає на ручних і ніжних клавіатурах, не має можливості перемикати важелі тембрових регістрів. Це робить помічник по заздалегідь написаній в нотах регістровці. 
 

Основним типом органа є трубчастий орган, що породжує звуки за допомогою повітря, яке спрямовується до труб. Наприкінці ХХ сторіччя поширення набули електронні органи, в основі яких лежить принцип синтезування звуку або цифрового відтворення.

 Провідні світові майстерні з виробництва трубчастих органів створюють лише ексклюзивні інструменти, розраховані лише на те приміщення, де вони будуть встановлені. При виробництві електронних органів розміри приміщення мають менше значення.

Трубчасті органи розділяються на чотири різновиди:

  • концертні органи;
  • навчальні органи;
  • церковні органи;
  • театральні чи кінематографічні органи.

 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024
Афіша