«Місто героїв»: у Рівному проводять костюмовані екскурсії

01 Листопада 2021, 10:54
Проєкт Місто героїв 706
Проєкт Місто героїв

У Рівному започаткували проєкт «Місто героїв», щоб познайомити містян і туристів з діячами, які творили тут українську історію. Так пояснив ідею проєкту його ініціатор, керівник фонду молодіжних ініціатив «Крила» Юрій Ткачук

31 жовтня провели першу історичну екскурсію з дійовими особами. Про це пише Суспільне.Рівне

Цікавих до історії Рівного юнаків та дівчат запросили 31 жовтня до входу в парк імені Тараса Шевченка з вулиці Чорновола.

«Багато рівнян навіть не знають, чому міські вулиці названі ім'ям Марка Безручка, Олени Теліги. І ми вирішили започаткувати проєкт "Місто героїв". У форматі костюмованих екскурсій, але україноцентричних, показуємо українське Рівне», – зазначив Юрій Ткачук.

 

Перша костюмована історична екскурсія пролягла вулицею Михайла Драгоманова.

«Згадуємо людей, які тут жили й працювали – Драгоманов, Костомаров, Лисенко. Далі переходимо до української гімназії, де розказуємо про історію гімназії, Просвіти", бо багато процесів у 30-тих роках минулого століття відбувалося там. А на суміжній вулиці Замковій є дуже цікава локація – перший осередок Народного Руху. Наприкінці 80-тих років Леонід Шерман надав для них свій будинок, єврей, який вірив в українську справу і коли всі вороже ставилися до Народного Руху, він їх прихистив», – розповів Юрій Ткачук.

Також до екскурсії включили сквер Марії Несвицької й Театральну площу.

«Біля зупинки громадського транспорту колись була редакція газети "Волинь", яка пов'язана з іменами Олега Ольжича, Олени Теліги й Уласа Самчука. І на цих всіх локаціях нас зустрічають герої з того часу, в цьому родзинка екскурсії, такий мініінтерактив», – пояснив Юрій Ткачук.

Період УНР ініціатори проєкту «Місто героїв» відтворять біля пам'ятника Симону Петлюрі, а біля погруддя Нілу Хасевичу – український рух опору в роки Другої світової війни. Це фінальна локація першої костюмованої історичної екскурсії, зазначив ініціатор проєкту «Місто героїв».

«Ми не розкажемо в одній екскурсії про всіх, захопили лише частину. Але плануємо напрацювати різні маршрути, щоб розповідати про історію українського Рівного. В першу чергу залучаємо молодь, щоб вони знали нашу історію й могли познайомити з нею своїх друзів і знайомих з інших міст», – зауважив Юрій Ткачук.

На першу екскурсію, яка тривала приблизно дві години, запросили учнів НВК № 19 Рівного і членів "Пласту", провели її безплатно.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024