Луцька дизайнерка презентувала колекцію історичного одягу

27 Жовтня 2021, 09:57
Роботи Наталії Градинської 1383
Роботи Наталії Градинської

У Луцькому національному технічному університеті проходить тиждень факультету архітектури, будівництва та дизайну. 

Він почався із презентації колекції історичного одягу відомої дизайнерки, модельєрки та викладачки кафедри архітектури і дизайну Наталії Градиської. Про це повідомляють на сайті університету.

Унікальність подібної колекції полягає у тому, що вона повністю авторська, має чимало витончених і досконало продуманих деталей, сміливо поєднує яскраві кольори та особливі матеріали та ще й відтворює моду епохи Середньовіччя.

Наталія Градиська розповіла про своє становлення як модельєра і з чого почалося її захоплення. Вона каже, що відчула потяг до колекцій суконь та костюмів із журналів мод ще у 9 класі. Саме тому, для навчання дизайнерка обрала фах за відповідним напрямком.

«Мене більше вабив сценічний костюм, подобалося фантазувати, створювати феєрію, щось неординарне, а не повсякденний одяг. У закладі, де я навчалася, була розкішна атмосфера, ми створювали багато цікавого, працювали над різноманітним одягом», – пригадує Наталія Градиська.

На створення колекції саме з історичним ухилом модельєрку надихнув древній Луцьк та знайомство із директором історико-культурного заповідника.

«Мене настільки надихнула атмосфера Старого міста, що це стало поштовхом до створення таких костюмів», – доповнила мисткиня.

 

Колекція дизайнерки уже була показана широкому загалу, зокрема на тематичному заході у Луцькому замку. Нині ж надихнутися роботами майстрині мали можливість студенти та викладачі ЛНТУ.

 

Щодо джерела натхнення, каже Наталія Градиська, то сам процес роботи додає стимулу та бажання створювати колекцію за колекцією. За її словами, на виготовлення одного такого костюму витрачається до місяця часу. Водночас нині жінка робить подібні костюми для театру або ж на замовлення.

Захоплення від робіт дизайнерки висловила ректорка ЛНТУ Ірина Вахович. Вона наголосила, що подібні проєкти надзвичайно цікаві в контексті навчання молоді і реалізації цікавих, креативних ініціатив. Тож, на її думку, цілком доречно сформувати у стінах університету відповідний гурток або ж осередок, де молодь із різних освітніх напрямків, але з бажанням творчо себе реалізувати та проявити таланти, могли би створювати подібні колекції на чолі із викладачами.

Читайте такожСтуденти з Польщі та України досліджували польську архітектуру модернізму на Волині

Крім того, Ірина Вахович наголосила на найближчій перспективі діяльності ЛНТУ – створення індустрії моди, як освітньої  програми.

 

«Це дійсно цікаво та захопливо. Я мрію і сподіваюся, що найближчим часом у нас буде відкрита індустрія моди як освітня програма і це саме те, що треба робити, це те, що має попит. У чому полягає особливість якісної освіти: це також зайнятість в гуртках, де студенти набувають практичного досвіду і вмінь та реалізовують їх, виконуючи роботи на замовлення того ж театру, філармонії тощо. Це все треба робити і у нас для цього є всі можливості», – зазначила Ірина Вахович.

Насамкінець, Наталія Градиська побажала студентам мріяти, ставити цілі та намагатися їх досягнути, і саме це стане запорукою їхнього успіху.

«Ставте цілі і йдіть до них. Якщо ви чогось хочете, але не реалізовуєте, то потім пошкодуєте. Тому бажаю всім студентам мріяти, опрацьовувати багато цікавої для себе інформації і це виведе ваш особистий шлях успіху», – сказала дизайнерка.

Читайте також: Луцька театральна студія покаже виставу на підтримку Район.Культура

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024