У Володимирі презентували твори сакрального мистецтва, привезені з експедиції

25 Жовтня 2021, 14:47
У Володимирі презентували твори сакрального мистецтва, привезені з експедиції 770
У Володимирі презентували твори сакрального мистецтва, привезені з експедиції

У Володимирі презентували твори сакрального мистецтва, які передав настоятель церкви Собору Пресвятої Богородиці села Микуличі Олександр Тарасюк.

13 ікон іконостасу сільського храму, написаних на початку 90-х років ХХ століття талановитими художниками Сергієм Литвинчуком та Миколою Черняком, передали історичному музею імені О. Дверницького, повідомляють на сайті міста.

Серед них: ікона Діви Марії, Ісуса Христа, апостолів, пророків, князя Володимира і княгині Ольги.

Наукова співробітниця історичного музею Ганна Доскоч розповіла присутнім про експедицію у село Микуличі, під час якої ці роботи передали на зберігання в музей, продемонструвала фотографії та наголосила на актуальності саме цього напрямку музейної роботи.

«На жаль, Сергія Литвинчука вже немає серед нас. Спогадами про художника прийшли поділитися його друзі», – йдеться в повідомленні.

Художник Іван Сакуляк, який разом із Сергієм оздоблював церкви у Володимир-Волинському районі, розповів, що він був дуже талановитою і відповідальною людиною.

Хоча Сергію не вдалося здобути вищу мистецьку освіту, він був дуже наполегливим і вимогливим до себе: багато працював над самовдосконаленням, вивчав анатомію людини, живопис, аби його скульптури й картини були близькими до оригіналу. Литвинчук був великим патріотом України.  

Провідна наукова співробітниця музею Олена Черенюк розповіла про співпрацю історичного музею імені О. Дверницького у Володимирі із Львівською філією науково-дослідного реставраційного центру України, колекцію відреставрованих ікон з фондів музею та наголосила, що нові ікони теж стануть надбанням історичного музею, а відтак – і держави України.

Читайте також: Студенти з Польщі та України досліджували польську архітектуру модернізму на Володимирщині

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром