Студенти з Польщі та України досліджували польську архітектуру модернізму на Волині

24 Жовтня 2021, 18:58
Виставка скетчів 1123
Виставка скетчів

На Волині та Рівненщині впродовж тижня реалізовувався проєкт з обміну студентами  «Відкриття спільної українсько-польської архітектурної спадщини періоду 1921–1939 років на території Волині». Він стартував 17 та завершився 23 жовтня. Національний технічний університет міста Луцька переміг у конкурсі з обміну українсько-польської молоді, до якого долучилися студенти-архітектори Зеленогурського університету (Польща) та Луцького НТУ.

Журналістка Район.Культура спілкувалася з завідувачкою кафедри архітектури та містобудування ЛНТУ Інною Абрамюк та студентами, які брали участь у проєкті. 

Освітянка зізналася, що ідея щодо такого заходу виникла випадково. 

Інна Абрамюк
Інна Абрамюк

«В міжнародний відділ прийшло оголошення про те, що відкрита подача заявок на грантові проєкти з обміну молоддю, які надає Міністерство молоді та спорту і мені подзвонили. Моя тема – архітектура Луцька, тому мене запитали, чи я хочу з кимось із партнерів організувати обмін студентами», – розповіла Інна Абрамюк.

 Вона написала в Зеленогурський університет і там погодились на таку співпрацю. 

Інна Абрамюк та Міхал Пшчулковський
Інна Абрамюк та Міхал Пшчулковський

«Прив’язалися до Волині, до архітектури Луцька. Тема наукових досліджень професора Міхала Пшчулковского «Архітектура Східних кресів» і моя відповідно – «Луцьк». Взагалі по програмі можна було зробити зворотний візит. Але ми вивчали саме спадщину польських архітекторів міжвоєнного періоду: як в Польщі створювали ці типові проєкти, як за них відповідали, як їх все-таки тут почали будувати. Тому проєкт реалізували лише на території України», – додала Інна Абрамюк.

За словами викладачки, вони зі студентами відвідали історичні території Волині. Були у Луцьку, Володимирі, Ковелі, Сарнах, Костополі.

«Були навіть у Кременці. Позапланово ми змогли туди потрапити», – зазначила Інна Абрамюк.

Українські студенти кажуть, що хотіли б ще таких схожих проєктів. Можливо, не тільки з польською стороною, а й з іншими країнами.

«Проєкт мені сподобався. Так як я розумію польську мову і можу з поляками вільно говорити. Коли ми подорожували, ми обговорювали архітектуру, спілкувались у хостелі. Я був трішки перекладачем», – розповів студент ЛНТУ Нікіта Вигонюк.

Також він зізнався, що хотів би у такому форматі дослідити класицизм, повоєнну архітектуру. Усі студенти в один голос промовили, що хотіли б поїхати разом до Львова.

Студентки з Польщі Паула Ярош та Александра Плускота теж зауважили, що така співпраця – це дуже добре. Їм було цікаво досліджувати польську архітектуру на Волині 20-х, 30-х років минулого століття. 

«Ми точно будемо спілкуватися з українськими студентами. Вже попідписувалися в інстаграмі», – сказала Паула.

Впродовж поїздок студенти робили скетчі, замальовки архітектури модернізму. Вони представили їх в останній проєктний день у приміщенні ЛНТУ. Вони малювали на місці або ж пізніше в університеті та хостелі.

Читайте також: Презентували виставку студентських ескізів польської архітектури модернізму на Волині

«Перші 2 дні не було погоди, тому студенти обирали ракурси будівель, робили фотографії і малювали скетчі пізніше», – розповіла Інна Абрамюк. 

Також вона доповнила, що усі охочі зможуть побачити роботи студентів онлайн: на сторінці молодіжного обміну в фейсбуці та на сторінках обох університетів.

«Далі ми ці скетчі скануємо, трохи фотошопимо і верстаємо в електронний альбом і оприлюднюємо. Я ще не знаю як, але зробимо так, щоб можна було перегортати, дивитися кожен цей малюнок», – зазначила освітянка.

Також Інна Абрамюк поділилася, що надіється на знаходження фінансування на друк скетчів. Адже друк таких речей – дороговартісний, потрібна гарна якість паперу.   

Читайте також: Сто днів для культури: редакція Район.in.ua збирає кошти на новий проєкт

Фото Ілони КАРПЮК

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024