Рівне: у військовому госпіталі реалізовують проєкт «Етноосвіта для ветеранів АТО»

24 Жовтня 2021, 09:26
Рівне: у військовому госпіталі реалізовують проєкт «Етноосвіта для ветеранів АТО» 809
Рівне: у військовому госпіталі реалізовують проєкт «Етноосвіта для ветеранів АТО»

Дізнатися про культурну спадщину Полісся, здобути практичні навички у сфері народних промислів та мистецтв – така основна ідея нового соціального проєкту, який реалізовують на базі комунального закладу обласної ради «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни», що у Клевані.

За словами його авторки Ірини Баковецької, «Етноосвіта для ветеранів АТО» – це трансформація або ж продовження відомого проєкту «Етноосвіта», який успішно відбувся на Рівненщині. Нагадаємо, за підтримки Українського культурного фонду у 2020-2021 роках в рамках програми «Етноосвіта» вчителі гуртків позашкілля вивчали унікальні традиції та культурно-мистецьке надбання Рівненського Полісся. Щоби в майбутньому стати носіями цієї спадщини та передавати її дітям та молоді у своїх громадах, повідомляють на сайті Рівненської облради.

Проєкт «Етноосвіта» зацікавив і представників ветеранської спільноти. Так виникла ідея поширити його і на ветеранів АТО.

«Ідея полягає у створенні освітньо-практичної платформи для творчого саморозвитку ветеранів АТО засобами саме традиційної народної творчості, які побутують і сьогодні. Даний курс дасть змогу не лише створити підґрунтя для арттерапії, але й опанувати практики ремесел та народних мистецтв Полісся для подальшого розвитку, як хобі чи заснування власного комерційної справи», – розповіла Ірина Баковецька. 

Ковальство, ткацтво, поліська вишивка, різьбярство, бортництво, гончарство – це неповний перелік традиційних ремесел, які опановуватимуть учасники проєкту. Упродовж трьох місяців кілька разів на тиждень у Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни проводитимуть такі навчання та майстер-класи.

Також планується здійснити поїздки до трьох найяскравіших осередків нематеріальної спадщини Рівненського Полісся: це село Крупове – колиска відродження серпанкового ткацтва, село Князівка – осередок бортництва як давньої форми бджільництва та Сарненського історико-етнографічного музею.

Завершиться проєкт виставкою-продажем робіт, які виготовлять його учасники.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024