«Читати Івана Корсака – це наче потрапити на екскурсію від гіда-ентузіаста», – переможниця конкурсу відгуків

21 Жовтня 2021, 18:00
Конкурс #ЧитаюІмена 3071
Конкурс #ЧитаюІмена

До 75-ліття з дня народження українського письменника, автора історичних романів Івана Корсака вперше провели конкурс відгуків на його твори. 

Перемогу в конкурсі здобула львів'янка Валентина Рибаченко. Вона поділилася своїми враженнями від романів автора та розповіла, чому любить історичну літературу.

– Читання – це ваше хобі?

– Стовідсотково. Я люблю читати. Це один зі способів мого улюбленого проведення вільного часу, крім написання оповідань і малювання.

– Чому ви любите читати та що знаходите у книгах?

– В нашій родині всі люблять читати, так що «ген читача» в мене спадковий, дбайливо щеплений в сім’ї з дитинства.

Я люблю книжки тому, що знаходжу в них питання для роздумів. Мені подобається і «книжковий післясмак» – можливість обговорити прочитане з тим, хто також читав твір, поділитися думками, провести життєві чи книжкові паралелі.

– Ви любите історичну літературу?

– В літературі я в першу чергу ціную якість. Для мене це означає добротно побудований сюжет, непередбачуваність історії, живість персонажів, тонко передану атмосферу і щирість оповіді.

Втім, я читаю книжки різних жанрів, якщо в них присутні перелічені складові, в тому числі й історичну літературу.

Проте левову частку моїх читацьких симпатій відтягують детективи – в них приваблює можливість відгадати загадку і побудувати багато теорій, хто злочинець і чому.

Читайте також: Дорогоцінний спадок, коштовніший за будь-який перстень

 

– Якщо так, то чому читаєте історичні романи?

– Історичні романи подобаються можливістю дізнатися про те, як раніше жили люди. Для себе виснувала, що хоча антураж (традиції, мода, технології і т.п.) з плином часу змінюється, людські прагнення – ні.

– Що вам сподобалося в книгах Івана Корсака?

– Романи Івана Корсака сподобалися увагою до історичних деталей, цікавим сюжетом, образною мовою, через що можна повністю зануритися у минувшину, приміряти на себе ті часи.

Твори Івана Корсака інформативні, але не перевантажені енциклопедичними знаннями, водночас художня складова не відводить убік від історичної правди. На мій читацький смак, все ідеально збалансоване.

Імпонує, що задля реконструкції історичних подій автор не вдається до сухого опису на багато сторінок, а легко і влучно, буває абзацом, а буває й одним реченням, через крихітну деталь чи репліку персонажа оживляє цілу епоху, яка в твоїй уяві постає правдиво і реально.

В його історії віриш, героям співчуваєш, і далекі часи більше не видаються «білими плямами», німими і незнайомими. Це дає змогу краще зрозуміти історичні події і відкрити для себе нову інформацію про історичні персонажі.

– Якби вас попросили порадити прочитати книги Івана Корсака, то як би ви аргументували свою пораду?

– Я б аргументувала, що книги Івана Корсака – це, в першу чергу, якісна література. Романи відрізняються за сюжетами і змальованими історичними часами, але їх об'єднує барвистість мови, міцно побудований сюжет і вміння автора зацікавити подіями навіть тих читачів, які не часто гортають історичні романи.

Читати Івана Корсака – це наче потрапити на екскурсію від гіда-ентузіаста, який вміє втримати увагу, активізувати вашу допитливість і оживити історію. Після оповіді такого класного автора-екскурсовода залишаєшся зацікавленим темою і маєш легке розчарування «що, вже кінець?».

– Як ви дізналися про конкурс #ЧитаюІмена та чому вирішили взяти участь?

– Про конкурс #ЧитаюІмена я дізналася з читацької спільноти у фейсбуці «Враження UA». Одразу вирішила, що братиму участь, адже мені подобається ділитися враженнями про прочитане і відкривати для себе нову літературу.

Сподобалися також умови конкурсу: можливість на вибір написати допис або зняти відео (я, наприклад, не дуже люблю зніматися), і те, що результати визначає журі, а не статистика «лайків».

Для мене конкурс став чудовою нагодою познайомитися з творчістю Івана Корсака, романи якого я досі, на жаль, не читала. Я взяла в бібліотеці всі його романи, які були на той момент не «на руках», і не знала, з якого почати. Зізнаюся, могло бути і таке, що розгорнувши книжку, зрозуміла би, що я не її читачка, тому налаштовувалася на різне.

Але з історичними романами Івана Корсака це те саме, як грати в лотерею, де всі квитки виграшні. Я ніяк не могла вирішити, на яку книжку ділитися враженнями, адже всі прочитала із задоволенням, тому навіть написала декілька відгуків. 

Читайте також: Іван Корсак: про життя і творчість великого волинянина

 

– Чи очікували на перемогу і які її сприйняли?

– Було б кокетством сказати, що я не очікувала результатів конкурсу.

Вважаю, якщо щось для тебе важливе, бажано прикласти всі свої зусилля, а якщо не важливе – тоді не варто і час витрачати. Тому я продумувала і вичитувала відгук, вкладала емоції і міркувала, як краще донести свої враження.

Проте я не сподівалася, що посяду перше місце, для мене це стало несподіваною радістю.

До слова, організатори розповіли, що конкурс читацьких відгуків буде щорічним. Тож усі охочі мають нагоду знайомитися з творчістю Івана Корсака, аби після оголошення старту одразу ділитися враженнями у своїх відгуках.

Читайте також: Сто днів для культури: редакція Район.in.ua збирає кошти на новий проєкт

*

*

*

Якщо вам сподобалось це інтерв'ю – підтримайте Район.Культура довільним внеском на Спільнокошті.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром