У рівненській «Оствиці» провели «Лірницьку Покрову»

16 Жовтня 2021, 13:23
Лірницька Покрова 843
Лірницька Покрова

«Лірницька Покрова» у 2021 році вперше відбулася у парку історичної реконструкції «Оствиця». 

Вона зібрала лірників та кобзарів з України, Білорусі та Польщі. Про це Суспільному розповів організатор Віктор Ковальчук

Захід став завершенням міжнародного етнічного фестивалю «ЛіраФест». Окрім музичних виступів, учасники влаштували виставку і майстерклас із виготовлення традиційних музичних інструментів, вчили грати на лірі, кобзі та бандурі.

Читайте також: На Рівненщині стартував міжнародний етнічний фестиваль «ЛіраФест-2021»

Один із іноземних музикантів, який виступав на «Лірницькій Покрові», – білорус Сергій Довгушев. Він емігрував у Польщу.

Сергій має музичну освіту, тривалий час виступав на оперній сцені. Розповідає, що захоплення лірництвом прийшло, коли почув звучання ліри на одному з концертів. Це надихнуло його замовити у майстрів інструмент і собі.

«Я думав, буду грати на ньому «The Doors», але коли почав більше цікавитися і заглиблюватися у лірницькі традиції, знайшов дослідження про духовні тексти і пісні, то зрозумів, що лірницька традиція – це щось. І я пішов далі: почав організовувати концерти лірників у Білорусі, поступив в Академію Наук, так її не закінчив, але написав наукову працю про традиції білоруських лірників», – розповів Сергій Довгушев.

Лірник з Польщі Яцек Галас грає на інструменті, якому близько 50 років. Музикант каже, що він абсолютно подібний до тих, на яких грали у XVIII-XIX століттях. 

Читайте також:  Голос містичного Полісся: Ковчег «Україна» про Домініку Чекун

Реконструкцією старовинних музичних традицій пан Яцек займається близько 20 років.

«Передусім намагаюся відтворити старі польські тексти: історичні пісні та думи, церковні канти і псалми. В українській та польській лірницькій традиції, до речі, є чимало спільного. Деякі пісні навіть однаково починаються, як, скажімо, кант про Святого Георгія», – розповів польський музикант.

Міжнародний етнічний фестиваль розпочався експедиціями польських музикантів на українське Полісся. Таким чином, на думку директора фестивалю «ЛіраФест» Віктора Ковальчука, вони мали можливість поспілкуватися з носіями традиційної культури.

«Пошук спільних традицій таких був, спільних традицій польської лірницької: в темі, в мелодії, в сюжетах. Це було надзвичайно цікаво, і мабуть, вперше таке відбулося не науковому рівні, а в практиці людей, які реконструюють цю традицію», – каже Віктор Ковальчук.

Читайте також: Сто днів для культури: редакція Район.in.ua збирає кошти на новий проєкт

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39