«Ладомирія» відтворюватиметься автентичний одяг України

14 Жовтня 2021, 17:22
Галина Куришко ФОТО 1980
Галина Куришко

В Україні почав діяти унікальний вебресурс:  онлайн-резиденція «Ладомирія», де збиратиметься та відтворюватиметься автентичний одяг України. 

Платформа створена в рамках проєкту «Ладомирія – відкритий простір», який починаючи з червня реалізується «Центром дослідження та відродження Волині» за підтримки Українського культурного фонду. Про це Район.Культура повідомили організатори проєкту. 

На платформі «Ладомирія» вже зібрали декілька десятків виробів української автентики: камізельки, кацавейки, чемерки, літники, запаски. Та це тільки початок. 

Команда «Ладомирії» закликає усіх українців до пошуку в скринях та шафах старовинного одягу та додавання його на сайт.

«За часи нашої дослідницької діяльності ми зрозуміли, що з усього розмаїття та багатства українського костюма – Україні відома лише «жменька». Все інше – тліє в старих «бабусиних скринях». Це відбувається тому що експертиза та долучення таких виробів до культурної спадщини країни – складний та обтяжувальний процес. Ми ж, за допомогою платформи, максимально спростили збереження артефактів минулого. Потрібно всього лише зробити декілька фото, наприклад, сорочки, та завантажити на сайт. Наші експерти перевірять світлини, і якщо на них справді автентичний виріб – до роботи з його відтворення зможуть долучитися майстри з усієї України, яких ми теж запрошуємо на платформу», – пояснює засновник «Ладомирії» Володимир Дзьобак.

До речі, це перша в Україні резиденція в онлайні, де реалізовано алгоритм спільної роботи над створенням нових виробів. І тішить, що такий алгоритм почав працювати саме для збереження української культури та історії. 

Та в «Ладомирії» розуміють, що деяким навичкам неможливо навчити через мережу. Тому в рамках проєкту відбулися і практичні курси з відтворення автентичного одягу, на які відібрали майже 30 майстрів зі всієї України. На базі «Ладомирії» вони змогли поглибити свої знання з ткацтва, вишивки та пошиття традиційного одягу.

А вже відтворені на основні автентичного одягу вироби учасниці курсу презентували під час урочистого випуску – фінальної частини проєкту. 

Подарунком для майстринь та гостей «фіналу» стали виступи місцевих зірок. Майстрині мали змогу відчути себе дизайнерами найвищого рівня, оскільки вбрання, створене їх руками, представили професійні моделі «ARTmodels». Частина інших учасниць буде ще працювати над відтворенням зразків автентики та долучить його вже на платформу. Таким чином, «Ладомирія» виводить етноодяг на новий рівень.

А зараз в рамках проєкту стартує активна рекламна кампанія для того, аби залучити до збирання та відтворення традиційного одягу сотні людей з різних куточків України та світу. 

Читайте також: «Ладомирія» готує великий проєкт промоції українського традиційного одягу

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39