У Луцьку тривають майстер-класи для студентів – «Мистецтво іконопису»

12 Жовтня 2021, 12:33
Фото ілюстративне 537
Фото ілюстративне

У Луцьку розпочалася серія майстер-класів «Мистецтво іконопису». Навчання триватиме до 26 жовтня в АРТ-просторі (ЦУМ, 5 поверх).

Про це повідомили на сайті Луцького національного технічного університету.

Лекцію прийшли послухати студенти та викладачі кафедри архітектури та дизайну. Заняття проводив Дмитро Зінько, магістр образотворчого мистецтва, кандидат історичних наук. Він 11 років працював у Художньому музеї міста Луцька (історико-краєзнавчий комплекс «Старий Луцьк», Луцький замок). 

Ікона – це сакральний першообраз, що має глибокий символізм. Водночас – це частина духовної культури нашого народу, що вимагає шанобливого ставлення.

Дмитро Зінько розповів про практичний аспект техніки написання ікони, підготовки основи, матеріали та фарби, зважаючи на свій досвід роботи реставратором у Києво-Печерській Лаврі.

У вільній атмосфері спілкування студенти мали змогу висловити своє бачення поняття та історії ікони, її значення та функціонування в сучасному суспільстві.

Яскравим життєствердним прикладом стала авторська думка написати ікони на дошці ящиків з-під боєприпасів. Ідея виникла із потреби духовної підтримки бійців АТО.

Отець Дмитро передав власноруч написані ікони на схід України. За його словами, річ, яка несе смерть, сакрально перетворюється на ідею спасіння та оберіг.

Студенти також зацікавились відродженням Волинської школи іконопису та практичними аспектами і з нетерпінням чекають продовження.

Читайте також: Володимир: у чоловічий монастир привезли чудотворні ікони

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024