У Луцьку відбувся кіновечір Станіслава Лема

06 Жовтня 2021, 16:26
Кіновечір 875
Кіновечір

У Луцьку відбувся безплатний кіновечір, присвячений Станіславу Лему. Захід пройшов 5 жовтня в рамках XVI фестивалю «Дні польського кіно» за сприяння Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку та Польського інституту в Києві.

Про це пише Monitor Wołyński.

Обидві короткометражні стрічки, які споглядали глядачі, пов’язані з постаттю  всесвітньо відомого польського письменника-фантаста Станіслава Лема. Це невипадково, адже Сейм і Сенат Республіки Польща проголосили 2021 – Роком Лема, сота річниця з дня народження якого сповнилася у вересні.

Перший із фільмів, автобіографічний – «Станіслав Лем. Наука та вигадка» (режисер Адам Устинович, BBC, 1991 рік) – безпосередньо стосується України, адже письменник народився, навчався та провів молоді роки у Львові. Друга, «Номер» (режисер Кшиштоф Янковський, 2021 рік) – це екранізація оповідання «Подорож VII» із циклу пригод астронавта Йона Тихого.

Сеанс відбувся у кінотеатрі «Multiplex» у Луцьку. Оскільки кількість глядачів була обмежена санітарними вимогами, для участі в перегляді попередньо реєструвалися. Переважну кількість глядачів становили студенти-полоністи, але й про тих, хто не знає польської, організатори подбали, позаяк для фільмів були підготовані українські субтитри.

Читайте також: У Луцьку покажуть культовий фільм про козацтво

Перед показом консул Генерального консульства РП у Луцьку Тереза Хрущ коротко розповіла глядачам про героя вечора та його творчість, а також наголосила, що на нещодавньому книжковому форумі у Львові була представлена перша україномовна біографія письменника, «Лем. Життя не з цієї землі», написана Войцехом Орлінським і перекладена Андрієм Павлишиним.

Фестиваль польського кіно відбувається вшістнадцяте, цьогоріч він проходить 1–10 жовтня в кінотеатрах Києва, Вінниці, Луцька, Одеси та Харкова. Крім звичних кіносеансів, можна також оглянути найновіші роботи польських кіномитців, які здобули успіх і міжнародне визнання, в онлайн-кінотеатрі Takflix.com. 

Це зокрема трагікомедія «Аматори» (режисерка Івона Секежинська), анімація-хорор «Убий це і виїдь з цього міста» (режисер Маріуш Вільчинський) і трагікомедія «Якнайдалі звідси» режисера Пьотра Домалевського. Онлайн-покази теж безоплатні, проте кількість переглядів лімітована.

Організатором фестивалю традиційно є Польський інститут у Києві.

Читайте також: Сто днів для культури: редакція Район.in.ua збирає кошти на новий проєкт

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
09:50