Голос містичного Полісся: Ковчег «Україна» про зіркову бабусю з Рівненщини Домініку Чекун

06 Жовтня 2021, 13:40
Домініка Чекун 896
Домініка Чекун

Цьогоріч концерт Ковчег «Україна»: 10 століть української музики, що відбувся напередодні Дня Незалежності України в Києві відкривала 85-річна співоча поліська бабуся, жителька села Старі Коні, що на Зарічненщині, Домініка Чекун.

Район.Вараш на прохання Район.Культура публікує враження організаторів заходу про спів берегині архаїчного ритуального співу, якими ті поділились на своєму ютуб-каналі.

Читайте також: Солістку Домініку Чекун зі Зарічненщини нагородили Орденом княгині Ольги

 

«Звучання її голосу сакральне, якесь навіть шаманське – відганяє злих духів і, як тібетська чаша, очищує ментальний простір від злих думок.»

«Вона – вісь концерту, головний його звук і базова вібрація.»

«Вона – правічний жіночий архетип.»

«Кам'яна баба. Скіфська баба. Стара поліська русалка. Лесина мавка, що дожила до наших днів, вийшла з міфічного пралісу і опинилась тут, у ХХІ столітті – на нашому космодромі.»

«Які безцінні дари ми можемо отримати від неї в дарунок, і що передати далі – майбутнім поколінням?»

«Баба Даня вчить нас вставати і лягати з сонцем, любити землю, людей (тому до її маленької хатинки так часто навідуються гості) і тварин (станом на 2015 рік у неї було двоє корів, п'ятеро свиней, багато гусей, ще більше курей, не рахуючи собак і котів).»

«Вчить нічого не боятися – ані смерті, ані важкої роботи, ані виступати (навіть перед президентами). Вчить співати, не розспівуючись, на повні груди, і жити, як співати», – так про творчість і про саму поліську знаменитість відгукуються організатори концерту Ковчег «Україна».

Читайте також: Була дояркою, а стала зіркою світового рівня. Найвідомішій поліській бабусі – 84

Фрагмент концертного виступу Домініки Чекун, спів якої є в аудіоколекції ЮНЕСКО, можна переглянути у відео:

Українські відомі виконавці охоче співпрацюють зі співочою бабусею.

Приміром, у 2017 році її вокал увійшов до пісні «Янголи» відомого українського гурту «ТНМК»:

Довідково:

Культурна платформа Ковчег «Україна» діє з 2016 року з метою збереження і примноження культурного спадку України, створення якісних культурних продуктів, просвіти та промоції української культури всередині країни і закордоном.

Засновниця платформи Ярина Винницька та диригентка Оксана Линів в 2020 році об'єднали сили для створення сучасної музичної візитівки України.

*

*

Якщо вам сподобалася ця публікація – підтримайте редакцію Район.Культура на Спільнокошті довільним внеском.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024