Офшори Зеленського: як фігурує луцький екс-депутат та кіномистецтво в розслідуваннях

05 Жовтня 2021, 14:21
Андрій Осіпов 794
Андрій Осіпов

Директор «Одеської кіностудії» Андрій Осіпов, у минулому депутат Луцької міської ради, засвітився у розслідуванні про офшори оточення президента Володимира Зеленського.  

У проєкті Pandora Papers пів тисячі журналістів зі 117 країн опублікували розслідування про приховані гроші президентів, прем’єрів, знаменитостей. Серед героїв – і український президент Володимир Зеленський та його оточення. 

Про це повідомляє Перший з посиланням на Слідство.Інфо

Нагадаємо, 3 жовтня у Києві відбувся прем'єрний показ фільму-розслідування «Офшор 95», знятого командою «Слідство. Інфо». Про прихований офшорний бізнес Володимира Зеленського автори розслідування розповідають у текстовій версії розслідування «Pandora Papers: українські політики та бізнесмени у новому офшорному витоку».

Одна з офшорних компаній, яка фігурує в скандальній історії, естонська компанія  SMARTSOLUTIONS GROUP, що здійснювала правовий супровід роботи британської компанії Cinema Love LTD.

Саме Cinema Love LTD придбала Фонд розвитку кіномистецтва у PUNTA CRESCENT LIMITED. Таким чином, стверджують автори розслідування, міністр культури Олександр Ткаченко (у минулому – генпродюсер каналу 1+1) отримав чверть акцій Одеської кіностудії.

Згодом директором Одеської кіностудії призначають Андрія Осіпова, який із 2016-го обіймав посаду виконавчого директора Smart Solutions, компанії, яка вела справи британської фірми Ткаченка. 

«Оскільки компанія Smartsolutions була моїм юридичним радником, адвокати Smartsolutions увійшли до керівних органів та антикризової команди по впорядкуванню діяльності Одеської кіностудії. Зокрема, серед них Анна Савченко та Андрій Осіпов», — пояснив Ткаченко «Слідство. Інфо».

Згодом Одеська кіностудія подала позов до Міністерства культури, внаслідок якого держава могла втратити контрольний пакет акцій кіностудії. Однак програла суд.

Ще один із фігурантів розслідування, який має причетність до Волині – столичний девелопер Андрій Вавриш. У 2018-му Вавриш став партнером Ткаченка по Одеській кіностудії і реалізує низку проєктів в Одесі як забудовник. Нагадаємо, Андрій Вавриш є уродженцем смт Люблинець Ковельського району на Волині.

Читайте також: 40 мільйонів доларів: журналісти підтвердили зв’язок Зеленського із Коломойським

Довідково. Андрій Осіпов з 1997 до 2016 жив і працював на Волині. Займався адвокатською практикою. З 2003 – член Волинської колегії адвокатів. У 2010 обраний депутатом Луцькради. У 2015-му ув головою депгрупи «Новий Луцьк». У 2016-му очолив Одеську кіностудію, а з 12 липня 2016 року по 10 січня 2017 року Виконавчий директор, адвокат у Правовій групі "Смарт Солюшнз" (Smart Solutions Law Group).

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024