У Дубенському замку відбувся фестиваль «Мандруємо Рівненщиною»

04 Жовтня 2021, 09:27
Фестиваль «Мандруємо Рівненщиною» 793
Фестиваль «Мандруємо Рівненщиною»

У Дубенському замку князів Острозьких стартував фестиваль «Мандруємо Рівненщиною». Учасники фестивалю приїхали з різних громад області.

Фестиваль, що покликаний розвивати туристичний потенціал Рівненської області, відбувся в області вперше у неділю, 3 жовтня. Про це пише Суспільне.Рівне

На фестиваль «Мандруємо Рівненщиною» приїхали учасники чотирьох районів області. Для відвідувачів Дубенського замку князів Острозьких вони презентують традиційні для їхніх регіонів кухню, власноруч створені речі домашнього вжитку, сувеніри.

Жителька села Мости Мізоцької громади Здолбунівського району Ніна Беженар презентувала відвідувачам фестивалю грибну юшку. Для неї фестиваль такого рівня – в новинку.

«Моя бабуся і прабабуся готували, це можна сказати – сімейний рецепт. Особливо на Святвечір у неї додавали обов'язково суху рибу або голову щуки чи карпа. Презентація для нас не вперше – була вже у нас у Святому селі, але такого рівня як в Дубні, на великому фестивалі ще не були», – розповіла Ніна Беженар.

Учасник фестивалю Сергій Солдаткін зі Здолбунова відтворив старовинну кухню Української повстанської армії в сучасній інтерпретації.

«Ми хочемо представити наш проєкт “Я – історія”, який можна буде відвідати і відчути на смак у Здолбунівському краєзнавчому музеї. Ми вже рік проводимо такі екскурсії з жолудевим хлібом, печеною капустою, зі смаженими у смальці жабами. Є дуже багато фідбеків і це класно, що й історія України, і кулінарна українська історія розвивається в сучасному світі», – зазначив Сергій Солдаткін.

Директор історико-культурного заповідника Дубна Леонід Кічатий розповів,що такий фестиваль проводять вперше, проте його планують зробити щорічним.

«Приурочили фестиваль до міжнародного Дня туризму 27 вересня. Поки рано казати, що вдалося чи не вдалося. Але, до кожного підприємця, до районів, які були представлені, поставилися з позитивом, розмістили, на екран вивели потенціал. Основне – ми відкрили туристичний інформаційний центр, аби кожен, хто сьогодні приїхав, міг представити для подорожуючого туриста – хто ми є, де ми є, і що ми можемо», – сказав Леонід Кічатий.

Продукція на фестивалі не повторювалася. Також учасники подали організаторам фестивалю до п'яти ініціатив, які найближчим часом представлять на території заповідника. Які саме директор поки не називає.

«Є елементи, з якими ми навіть самі не були ознайомлені, що на Рівненщині таке є. І гончарі з великим асортиментом продукції сьогодні приїхали, равликів з села Верба привезли. А ми можемо перетворити це на традиційність», – розповів Леонід Кічатий.

Загалом на фестиваль «Мандруємо Рівненщиною» приїхали представники 20 громад області.

Читайте також: Варашани перемогли в міжнародній культурно-спортивній зустрічі у Болгарії «Життя прекрасне»

 

 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024