Скільки відвідувачів приймає єдиний у світі музей Ігоря Стравінського

04 Жовтня 2021, 11:19
Музей Ігоря Стравінського в Устилузі 659
Музей Ігоря Стравінського в Устилузі

Музей-садиба Ігоря Стравінського розташована в Устилузі. Нині – це пам’ятка історії національного значення, де розташований музей та місцева музична школа. 

В рік садибу відвідує в середньому 3 – 4 тисячі туристів. Про це розповів Суспільному директор музею Володимир Терещук.

Маєток в Устилузі Ігор Стравінський збудував за власним проєктом. На другому поверсі мав творчу майстерню. Тут він жив з сім’єю щоліта з 1907 до 1914 року.

За словами Володимира Терещука, дворянська сім’я проводила осінь та зиму на курортах Швейцарії, а літо в Устилузі. Тут композитор написав 17 своїх творів.

«У 80-х роках минулого століття садиба Стравінських була у занедбаному стані. Тут був гуртожиток, в якому проживали дві сотні робітників, трактористів», – каже директор.

Почали лобіювати питання про повернення маєтку історичної цінності. Через 30 років, у 2012 за дорученням Кабміну почали реставрацію приміщення. За рік відновлену садибу відкрили для відвідувачів.

На першому поверсі нині облаштували музей присвячений композитору Ігорю Стравінському. Тут зберігають меблі початку XIX століття, часів Стравінського, фортепіано, фотографії музиканта і членів його сім’ї. На стінах портрети видатних художників, написані самим Стравінським і автопортрет.

Нині на другому поверсі маєтку Ігоря Стравінського, де він створював нові музичні твори, розташована Устилузька школа мистецтв. Тут навчається понад 100 дітей із трьох сусідніх громад. Учні вчаться гри на бандурі, фортепіано, духових інструментах та сольного співу.

Читайте також: У Луцьку пройде 18 музичний фестиваль «Стравінський та Україна»

Володимир Терещук розповідає, що музей приваблює не лише туристів, а й митців. Каже, приїжджають із подарунками. З його слів, найціннішим із них є повне факсимільне видання рукопису Ігоря Стравінського «Весна Священна» британського видавництва.

Читайте також: У Луцьку відкрили фестиваль «Стравінський та Україна»

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024