Всеукраїнський день бібліотек: як святкують в Луцькій громаді

30 Вересня 2021, 12:30
30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек ФОТО 2663
30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

Сучасні бібліотеки руйнують застарілі стереотипи щодо себе, адже нині – це не просто тихі зали для читання, а сучасні відкриті простори в яких можна займатися творчістю, брати участь у квестах та конкурсах та й просто весело проводити вільний час.

З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек, який відзначають 30 вересня, журналістка Район.Культура зробила підбірку заходів, що організували працівники «Луцької міської централізованої бібліотечної системи» напередодні свого професійного свята.  

Книгозбірні Луцької об’єднаної громади провели дні відкритих дверей, екскурсії в бібліотеках, майстер-класи, години творчого дозвілля, а також вуличні акції, літературні зустрічі, бібліоквести з популяризації книг, читання та бібліотек. Усі ці креативні ідеї бібліотекарі об’єднали і реалізували в спільному проєкті «БібліоFEST – 2021».

Бібліотеки Луцька

До дня народження Василя Сухомлинського в бібліотеці-філії №3 для дорослих гурток ляльки та книги «Веселка» показав для маленьких читачів лялькову виставу за мотивами казки «Згаяний день».

Луцька бібліотека-філія №5 для дорослих 23 вересня зібрала охочих на літературні читання з волинськими письменниками. На зустрічі «Слово як шлях до істини» були присутні Надія Гуменюк, Ольга Ляснюк, Еліна Форманюк та Микола Мартинюк. Автори розповіли про свій творчий та життєвий шлях, презентували свої останні книги та продекламували свою поезію.

Читайте також: «Слово як шлях до істини»: у Луцьку відбулася зустріч з волинськими письменниками

29 вересня ця ж бібліотека провела День відкритих дверей «Поспішайте до бібліотеки». До книгозбірні знову завітала письменниця Надія Гуменюк, яка є авторкою багатьох дитячих творів. Маленьких читачів письменниця відразу зачарувала своїми дитячими шедеврами. Діти із цікавістю слухали розповіді авторки, її вірші та відгадували загадки, які вміщені в її книгах.

На згадку про зустріч з Надією Гуменюк, діти поверталися до школи з книгами та автографами.

Працівники Луцької міської бібліотеки-філії №11 провели для студентів медичного коледжу «Монада» годину творчого дозвілля з виготовлення артбуків та леп буків «Створи книжку сам».

Працівники Луцької центральної бібліотеки для дорослих запропонували своїм користувачам провести святковий день в режимі нон-стоп, а саме насолодитися святковими пропозиціями бібліотеки впродовж всього дня. Подія відбулася 29 вересня.

При вході увагу користувачів привертала дошка «Залиш побажання для бібліотеки», яка виконувала функцію книги відгуків та святкових привітань. Також усі відвідувачі обов’язково разом з обраними книгами отримували цікаві передбачення. В книгозбірні пройшли виставки-інсталяції, які привертали увагу наших маленьких та дорослих відвідувачів.

Найочікуванішою подією стало свято для наймолодших читачів «Знайомство з казковим містом». Бібліотечне місто малят зустріло розмаїттям цікавих книг, яскравих газет та журналів. Провідна бібліотекарка Валентина Мельник провела екскурсію, розповіла багато цікавинок про книги та їх походження. 

Цікавими були для дітей літературні вікторини, конкурси та розваги. Особливо смачною та пізнавальною виявилась бібліотечна піца. Зі шматочком піци діти отримували запитання про улюблених літературних героїв.

У бібліотеці-студії «ДіМ» 26 вересня відкрили блогер-студію «Media-cases». Тепер усі охочі зможуть самостійно або ж з професійною допомогою записувати матеріали для власних блогів. Для цього бібліотека закупила стартовий набір обладнання, яке порадив придбати професіонал.

Читайте також: У Луцьку відкрили блогер-студію для дітей

 

Сільські бібліотеки

Сільські книгозбірні не пасли задніх та організували теж багато атракцій.  

 У бібліотеці села Жидичин відбувся бібліоквест «Знання у книгах! Книги у бібліотеці!». Дві команди «Книголюби» і «Всезнайки» змагалися за першість у пошуку ключових фраз. Діти розгадували кросворди, у каталозі шукали прізвища письменників, на книжкових полицях і в енциклопедіях знаходили ключові фрази та нові завдання.

На передодні свята Озерцівська книгозбірня запросила своїх користувачів «На гостини до письменників Волині». Захід провели з метою популяризації творчості волинських письменників та заохочення до читання їхніх книг як дорослого читача, так і читачів дітей.

Бібліотека-філія села Дачне організувала вуличну акцію «Привітай свою бібліотеку». Дана акція спрямована для активізації читання, залучення нових користувачів, аби донести кожному, яку важливу роль відіграють бібліотеки у житті людини. Відвідувачам та перехожим дарували заздалегідь приготовані листівки з переліком послуг, які надає бібліотека.

29 вересня в Княгининівському старостинському окрузі відбулась PR акція «Бібліотека на колесах», до якої долучились користувачі двох бібліотек – села Княгининок та селища Рокині, староста громади та патрульні.
 
Учасники мандрували цікавим маршрутом Рокині – Сирники  Моташівка – Княгининок з літературними зупинками BOOK-STOP, із супроводом патрульної поліції. В рамках «Бібліотеки на колесах» розповсюджували рекламні листівки «Читай книжки». Спілкувались з науковцем, кандидатом сільськогосподарських наук, автором багатьох пісень та віршів Броніславом Котвицьким
 
Відвідали екскурсію Волинською державною сільськогосподарською дослідною станцією Інституту сільського господарства. На патрульних машинах їздили до пам'ятника «Бджілці-трудівниці» в селі Моташівка. На завершення фотографувалися біля «Активної стіни».
 
 
30 вересня, протягом дня у Луцькій міській бібліотечній системі діятимуть акції, презентації та урочистості.
 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024