У Луцьку відкрили блогер-студію для дітей

27 Вересня 2021, 13:38
Блогер-студія ФОТО 2113
Блогер-студія

У бібліотеці-студії «ДіМ» у Луцьку відкрили блогер-студію «Media Case». Подія відбулася 26 вересня в рамках фестивалю «БібліоFEST – 2021», присвяченого Всеукраїнському дню бібліотек. 

На презентації були присутні діти, які цікавляться блогерством або вже безпосередньо працюють у цій сфері. Також запрошеним гостем був засновник театральної студії «Бешкетник» та керівник «Медіа-студії»  Вадим Хаїнський. Подію відвідала й журналістка Район. Культура.

«Ми подивилися на блогерство, як професію. І подумали, а чому б і ні. Чому не зробити невеличку фото-, відео- та блогер-студію. В нас в бібліотеці  є різні творчі студії. Це все можна тепер знімати тут і виставляти в інтернеті, щоб люди бачили», – розповіла директорка бібліотеки Ніна Бочарова.

Читайте також: В бібліотеках Луцька пройде фестиваль «БібліоFEST – 2021»

Зі слів керівниці, для створення такої студії залучили професіонала, який розповів, що необхідно для мінімального старту такого проєкту. В бібліотеку закупили зелений фон, світло, мікрофон, фотоапарат. З фінансовими питаннями допомогла депутатка Луцької міської ради Ірина Колковська, яка підтримала цю ідею. 

Також Ніна Бочарова зазначила, що вони потребують нових спеціалістів для розвитку студії: фотографів, відеооператорів. 

«Наша методика така: якщо ми бачитимемо, що назбиралася якась тематика для фотографа, то ми запрошуємо фотографа. Він працює та показує як працювати з фотоапаратом. Якщо бачимо, що потрібна допомога з відео - запрошуємо відеомайстра і працюємо з монтажем», – пояснила Ніна Бочарова.

Директорка закладу розповіла дітям, що ця студія – це перш за все простір де вони працюватимуть самостійно, але із допомогою професіоналів, якщо знадобиться. 

«Це той момент, коли вам розкажуть ази, а далі ви самі показуєте свою творчість, креативність, своє бачення зйомок і це робите самі», – доповнила Ніна Бочарова.

Студія буде у вільному доступі для всіх охочих. Попередньо потрібно повідомити керівництво. Також керівниця закладу розповіла, що це перша бібліотека в Україні, яка відкрила свою блогер-студію. 

Поки що студія має стандартну робочу назву «Media Case», але не виключають її перейменування, якщо так захочуть її відвідувачі. Для цього на перших заняттях роздаватимуть анкети.

Завідуватиме студією працівниця бібліотеки Ірина Гаджиєва. Вона обговорила з дітьми тему блогінгу, як професію майбутнього. Усі ділилися думками – які здібності потрібно розвивати людині, щоб створювати якісний продукт та бути успішним блогером. 

Ірина Олександрівна розповіла, що нині в Україні проводяться різні тренінги, вебінари та приватні школи у блогер-сфері. Але навчання на офіційному рівні ще немає. В процесі обговорення дійшли висновку, що блогінг все ж розвиватиметься та переросте із захоплення у справжню професію.

У живому спілкуванні з дітьми визначили плюси блогерства: ця діяльність розвиває ораторські та акторські здібності, фантазію та творчий потенціал, вимагає технічних знань (фотографія, відео, монтаж, різноманітні комп'ютерні програми). Також блогерство розвиває впевненість у собі та сприяє створенню індивідуального іміджу. 

Ірина Олександрівна зазначила, що із десяти найоплачуваніших ютуб-блогерів у світі, п'ять каналів – дитячі. Діти до 13 років набирають вдвічі більше переглядів, ніж дорослі. 

На презентації був присутній «книжковий» блогер з Луцька Володя Каліш – рекордсмен національного проєкту «Книга рекордів України», як наймолодший в Україні модератор зустрічі з дитячими письменниками, дитячий волонтер у літературній діяльності з популяризації прочитаних книг.

Читайте також: «Слово як шлях до істини»: у Луцьку відбулася зустріч з волинськими письменниками

Він майже 5 років знімає власні відеоогляди на особисто прочитані книги. 

«Ми хочемо набрати 1 тисячу підписників до 5-річчя. Лишилось 200», – розповів молодий буктюбер.

Ініціаторкою створення ютуб-каналу та відеооператором є мама хлопчика. Володя розповів, що читає щодня. На його каналі розміщено близько 300 оглядів книг. 

Юний блогер особисто знайомий зі своєю улюбленою письменницею Галиною Вдовиченко, авторкою популярної серії книг  «36,6 котів». Він познайомився із нею, коли був модератором зустрічі із дитячими письменниками. Тоді й завів знайомство з відомим в Україні автором Іваном Андрусяком.

«Ми читали усі дитячі книжки Галини Вдовиченко. Ми з нею як друзі, насправді. То вона нас рекламує в інтерв'ю, то ми її», – розповів Володя Каліш.

За словами буктюбера, минулого тижня з ним зв'язалося видавництво «Віват» та запропонувало співпрацю: вони відсилають 2 книги на вибір хлопчика, а він своєю чергою рекламує їх на своєму каналі. Тільки за умови чесного та короткого огляду твору.

Керівник театральної студії «Бешкетник» Вадим Хаїнський, пояснив різницю між акторською роботою в театрі – на сцені та у кіно – в кадрі. За його словами, коли людину показують «крупним» планом – вона повинна бути максимально природною та впевненою у собі.

Цих здібностей Вадим Хаїнський навчає своїх учнів в своїй акторській школі, а також у «Медіа-студії». Разом із дітьми вони беруть справжні інтерв'ю, вчаться спілкуватися із людьми, працювати в кадрі.

«Зрозуміло, що акторська майстерність допомагає. Треба бути максимально яскравим, бути цікавим та особливим, мати свої фішки. Якраз в театральних студіях навчають цього», – розповів Вадим Хаїнський. 

За його словами, коли дитина відвідує театральний гурток, вона стає відкритішою, легше спілкується із людьми. Також в роботі на «Медіа-студії» він помітив, коли діти беруть інтерв'ю, вони вчаться формулювати свою думку.

Бібліотека-студія «ДіМ» (Центральна бібліотека для дітей міста Луцька) – це не просто місце, де можна прийти і почитати книжки. Це місце де можна творити, відпочити та провести вільний час. Нині в бібліотеці працює артмайстерня «Рукавичка», студія «Мальованка»,  пісочна анімація, сенсорна кімната, в якій можуть займатися педагоги з дітьми з інвалідністю, мистецька кімната та інші вільні простори. 

Читайте також: У луцькій бібліотеці малюють піском

Працівники закладу запрошують до себе усіх охочих артфахівців (художників, майстрів, фотографів та інших), так і відвідувачів (дорослих та дітей) – відчути домашню атмосферу, яку вони щодня створюють для своїх відвідувачів.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024