Привіт із Кіліманджаро: як дівчина з Волині навчається в Танзанії

26 Вересня 2021, 10:14
Юлія Ткачук ФОТО 1478
Юлія Ткачук

Юлія Ткачук з Нововолинська два роки навчатиметься в коледжі у Танзанії. Дівчина торік закінчила Нововолинський ліцей №7 та два роки навчатиметься в міжнародній вищій школі, що входить до мережі Коледжів об’єднаного світу. 

Про це повідомили на сайті Слова правди.

«Почалося усе з бажання навчатися за кордоном. Шукала різні програми. Вчителька розповіла про UWC – Коледжі об’єднаного світу. Вирішила туди податися. Цього року вони пропонували дев’ять стипендій. Обирала серед чотирьох країн –  Сингапур, Німеччина, Танзанія та Гонконг. Так і потрапила до Танзанії. Адже тут пропонували повну стипендію», – розповідає студентка.

Дика природа Танзанії
Дика природа Танзанії

Зі слів Юлії Ткачук, навчання триває два роки. Мета UWC – дати студентам із різних країн освіту, яка дасть можливість далі навчатися у престижних вишах. У навчальній програмі коледжу є обов'язкові предмети, а також дисципліни вільного вибору. 

Студентка вивчає теорію знань (щось на кшталт поєднання філософії з методологією, яке необхідне для написання наукових робіт), англійську мову та літературу, бізнес, біологію, математику, а також обрала іноземну мову для самостійного вивчення.

«Я в коледжі – три тижні. Навчання цікаве. Та відрізняється від українського. Заняття починаються о 7:30. Прокидатися треба десь орієнтовно за годину до цього, щоб встигнути на сніданок. Живемо у кампусах, хлопці та дівчата в окремих корпусах», – розповідає Юлія Ткачук.

Для студентів працює їдальня, тому не доводиться витрачати час на приготування їжі. Щодня подають ананаси. За словами Юлії Ткачук, вони дуже смачні та солодкі. Також багато авокадо, цей фрукт у Танзанії дуже дешевий. 

На всіх заняттях потрібні ноутбуки. Зі слів студентки, на уроках часто переглядають різні презентації або створюють їх самі. Усі заняття проходять в різних аудиторіях. Вони чудово обладнані: коли туди заходиш, одразу розумієш, що ось – хімічний кабінет, а ось –  математичний.

Територія коледжу – велика, є два спортивних поля, кілька гуртожитків, їдальня, навчальні корпуси. Юлія мешкає з дівчинкою з Норвегії. Студентка розповідає, що загалом навчається 230 студентів із 66 країн світу. Є іще один українець. Дуже багато молоді з Нідерландів і з Мексики, чимало з Європи, є й танзанійські студенти та із сусідніх країн – Конго, Уганди. 

Басейн для студентів в Танзанії
Басейн для студентів в Танзанії

Дівчина зазначає, що в Танзанії зараз зима, і вона дуже схожа на український травень. Ціни практично такі ж як в Україні, але одяг значно дешевший. Дорожній рух – лівосторонній, що не звично для українки.

Читайте також: Рівненська художниця представила Україну на фестивалі в Грузії

Базар у Танзанії
Базар у Танзанії

Коледж організовує багато поїздок. Нещодавно Юлія разом з однокурсниками відвідувала плем’я масаї – східноафриканського кочового народу. 

«З нашого міста Моші нас привезли на околиці саванни і сказали, що далі доведеться іти пішки 20 кілометрів. Ми бачили диких коней, овечок, антилоп і зебр. Прийшли ми в школу племені масаї, першими нас зустріли діти. Побачили знаменитий «стрибаючий танець» – надзвичайне видовище. Музика масаї неподібна на нашу, танцюють у барвистому вбранні, з палицями, на ногах носять взуття, зроблене зі старих автомобільних шин», – розповідає Юлія Ткачук.

Плем’я масаї – східноафриканський кочовий народ
Плем’я масаї – східноафриканський кочовий народ

Для отримання диплому самого лише успішного навчання недостатньо: важливими є заняття спортом, творчістю, а також волонтерська робота. Студентів залучають до суспільно корисних справ. Наприклад, під час візиту до племені масаї вони допомагали зводити стіни та прокладати труби для водогону, малювали наочні картки та постери для тамтешньої школи. 

Читайте також: Студентське місто храмів, синагог і живої історії. Волинська експедиція відвідала Острог

У коледжі чимало клубів за інтересами. Тож охочі грати на піаніно, малювати або співати, можуть знайти для себе творче середовище. За час креативних занять, студент має створити власний проєкт і написати есе-рефлексію щодо цього.

Дівчина наголошує, що така можливість доступна для кожного. UWС щороку набирає студентів. Українські школярі можуть спробувати там свої сили. У цій мережі є 18 коледжів в усьому світу. Перед студентами відкриваються великі можливості. 

Для того, щоб взяти участь у першому турі, необхідно заповнити заявку, дати відповіді на запитання, написати есе, завантажити фотографії табелів і подати два рекомендаційні листи. Хто пройде перший – проходитимуть співбесіду. Для участі у програмі відбору важливим є знання англійської мови. 

Читайте також: Луцька науковиця стала лауреаткою конкурсу «Молодий вчений року» в мистецькій номінації

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024