«Слово як шлях до істини»: у Луцьку відбулася зустріч з волинськими письменниками

24 Вересня 2021, 17:29
Книги Надії Гуменюк та Володимира Лиса 1899
Книги Надії Гуменюк та Володимира Лиса

До бібліотеки-філії №5 міста Луцька завітали відомі письменники: Надія Гуменюк, Ольга Ляснюк, Еліна Форманюк та Микола Мартинюк. Планувалась зустріч з Володимиром Лисом, але за невідомих причин він був відсутній на події.

На заході була журналістка Район.Культура

Літературні зустрічі організував Департамент культури Луцької міської ради в рамках фестивалю «БібліоFest 2021», присвяченого до Дня бібліотек. Запрошені митці – члени Національної спілки письменників України та Волинської обласної організації  національної спілки письменників України.

Читайте також: В бібліотеках Луцька пройде фестиваль

Автори розповіли про свій життєвий шлях, новинки у творчому доробку та почитали свої твори.

Надія Гуменюк попри карантин видала за останні 2 роки багато книг, які вона представила присутнім. В загальному у авторки понад 50 книг, з яких більшість – дитячі твори. Письменниця показала свої свіжо видані книги та поділилася таємницями їх написання.

«Все що я пишу, я пишу про Волинь. Я дуже люблю цей край, він багатий історично, з гарною природою, з дуже гарними людьми. І мене надихає ця земля та люди», – розповіла Надія Гуменюк.

Авторка представила три нові книги для дітей. Особливо виділила «Зустріч на босому мосту», книгу про Луцьк. А саме як він із маленького містечка переростав у справжнє місто. У творі розповідається реальна історія подружжя Певних, які створили перший в Луцьку театр. 

Письменниця розповіла, що першими хто відгукнувся на книгу були львівські дослідники, які після прочитання книги поїхали в експедицію і знайшли в Сибіру могилу Ніни Певної, встановили там пам’ятник та зняли фільм.

«Це дуже цікава історія про Ніну Певну, яка з капелою «Кошиця» об’їздила майже всю Європу. Вона мала дуже гарний голос. І вони з чоловіком були патріотами, справжніми подвижниками, які працювали на українську культуру», – поділилася Надія Гуменюк.

Книга «Корона на одну ніч» розповідає не менш захопливу історію. За основу сюжету авторка взяла реальні події з життя дівчини з Колок, Зої Нелідової, яка змагалася за титул «Міс Полонія – 1937» та перемогла. Але наступного дня її знайшли мертвою. 

За словами Надії Гуменюк, історія й справді загадкова, позаяк майже не збереглося архівів цієї події. Після Першої світової війни була світова депресія, люди потребували краси і тоді почалися  конкурси краси по світу. Польща теж підхопила це віяння.

«Трішечки домислу, але все ж таки історичні відомості, дякуючи нашим волинським історикам», – доповнила письменниця про свою книгу.

Влітку вийшла книга «Плач пересмішниці». Це історія про наш час з початку 90-х років.

«Це те, що ми пережили, те, що ми пам’ятаємо", – сказала авторка.

Письменниця розповіла, що не всі відразу розуміють назву книги і сприймають її прямолінійно. Насправді ж пересмішниця – це пташка.

«Пересмішниця – це інша назва пташки сойки, дуже гарної пташки, яка вміє уподібнюватися. Може наслідувати голоси, навіть говорити людською мовою», – пояснила ідею назви книги Надія Гуменюк.

У книзі описані долі двох людей. Перша лінія – це юний студент, який пішов в АТО і не знав, що попереду буде полон та суди у власній державі. Другий сюжет про жінку, на плечі якої впало багато життєвих випробувань: від зради батька у дитинстві, реалій 90-х років, до успіху власними силами.

Надія Гуменюк розповіла, що ввійшла в літературу у 1992 році. Писати ж вірші почала ще з дитинства.

«Я надіслала вірші до редакції газети «Зірка», вона виходила величезним тиражем. Мені було 10 років, коли з’явилась перша публікація. Вони постійно друкували мої твори», – розповіла письменниця.


За словами авторки, редакція  без її відома відсилала роботи на конкурс, в результаті чого вона перемогла два місяці перебування в таборі «Артек».

«Це був творчий зліт обдарованих дітей зі всього Союзу. Такі речі треба було робити в Україні, тому що це важливо. Це дуже впливає на формування людини, яка має задатки», – доповнила мисткиня.

Письменницьку діяльність Надія Гуменюк почала із написання дитячих творів. А проза – це результат журналістської роботи.

«Якби я не була журналісткою, я б ніколи не стала писати. Коли тобі людина відкрила душу, а це люди, які повернулися із заслань, були репресовані, які знають про розстріли у луцькій тюрмі та ін. Була потреба розказати про цих людей більше»,– сказала письменниця.


Коли Надія Гуменюк покинула журналістику, відразу почала писати твори. Вся проза письменниці пронизана історією, пам’яттю про реальних людей. Перша книга – «Янгол у сірому», яка відразу ж стала лауреатом конкурсу «Коронація слова».

«Я була такою журналісткою, що я не могла просто написати і забути. Мене вражало як ці люди залишалися добрими і світлими. Я плакала. Завжди хотілося про цих людей написати»,– розповіла Надія Гуменюк.

Після відвертих розповідей письменниці, слово взяв Микола Мартинюк. У 1997 році він видав збірку «Одинадцята заповідь», загалом у творчому доробку автора близько 15 книг.

«Моя творчість – це постійний пошук», – сказав письменник.

В Миколи Мартинюка є 2 поетичні збірки, книга для підлітків, наукові монографії, а з 2013 року письменник захопився перекладом. Він зачитав декілька своїх поетичних творів.

«Є великі задуми щодо драматургії, але боюся ще пробувати у ній себе. Ідея є, але трішечки страшно»,– поділився планами письменник.

Еліна Форманюк презентувала свою нову збірку поезії «Срібло і світло». Книга вийшла за підтримки Українського культурного фонду. Поетеса дуже прискіпливо віднеслася до її видавництва.

«Я дуже довго йшла до цієї книги. Мені потрібно було, щоб ця книга вилежалась», – сказала мисткиня.

За словами Еліни, художнім оформленням книги займався її брат – Тарас Форманюк. Поезія в авторки – різноманітна, тому вона зачитала як важкі вірші про розстріляне відродження, так і жартівливі твори. Але попри різноманітність, кожна тема є глибоко осмисленою.

Завершила літературні читання Ольга Ляснюк. Вона пише як поетичні тексти, так і маленькі прозові. Письменниця зачитала свою коротку прозу «Осінь».

Також мисткиня презентувала волинський доробок на 400 сторінок «Антологія літератури» та розповіла про альманах «Світязь».

«Це наша візитівка, це щорічний альманах, який є своєрідним підсумком за рік. Що ми нового написали, провели і організували», – розповіла Ольга Ляснюк.

Наприкінці зустрічі пройшла автограф-сесія з митцями.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024