Мистецтво проти хвороби: Рівненський драмтеатр відкрив сезон шекспірівською трагедією

21 Вересня 2021, 12:00
Відкриття театрального сезону у драмтеатрі Рівного РЕПОРТАЖ 2241
Відкриття театрального сезону у драмтеатрі Рівного

Прем'єра п'єси «Гамлет» Вільяма Шекспіра відбулась у 1601 році в лондонському театрі «Глобус». Одну з ролей в ній виконав сам Шекспір. З того часу п'єсу ставили безліч разів на різних сценах світу, а роль Гамлета стала мрією чи не кожного актора. 

Зіграти головну роль у постановці режисера Володимира Петріва на сцені Рівненського обласного драматичного театру пощастило чернівецькому акторові Івану Даніліну. У неділю, 20 вересня, він вчергове повторив свою майстерність на рівненській сцені під час відкриття нового сезону. На виставі побувала і журналістка Району.Культура

Іван Данілін у ролі Гамлета
Іван Данілін у ролі Гамлета

Постановка «Гамлета», створена в період культурного затишшя через карантин у 2020 році, викликала чималий інтерес у рівненської публіки. Вистава йшла з аншлагами весь минулий сезон та передбачувано зібрала повен зал і на відкритті нового. 

Попри дощ та холод близько 19:00 на вході в театр юрмились сотні людей. В умовах карантинної реальності театр нарешті мав можливість зібрати 100% залу. Чи буде так надалі – прогнозувати ніхто не береться, хоча квитки на наступну прем'єру вже майже розкуплені.

Всередині – приємна метушня: глядачі знімають верхній одяг, фотографуються та поспішають знайти свої місця. 

Вимикають світло! Тиша... Гучний сміх зі сцени. На ній з'являється Клавдій та Гертруда. Їхні ролі виконали Олексій Титаренко та Заслужена артистка України Алла Луценко. 

Олексій Титаренко та Алла Луценко у ролі Клавдія та Гертруди
Олексій Титаренко та Алла Луценко у ролі Клавдія та Гертруди

Королівськиййй канцлер Полоній. Роль виконав Юрій Ширко
Королівськиййй канцлер Полоній. Роль виконав Юрій Ширко

Читайте також: Актори Рівненського драмтеатру поїдуть з гастролями в Одесу та Миколаїв

Сюжет та зміст п'єс режисер Володимир Петрів зберіг, правда, зі своїм авторським баченням. Наприклад, в постановці Петріва Гертруда не лише піддалась на зраду, а й стала вбивцею коханої Гамлета Офелії. Та й отруту вона випила не випадково, а з усвідомлення своєї провини. Крім того, актори не були одягнуті в традиційний королівський одяг, але мотиви середньовіччя театралам вдалось передати в елементах образів і  декораціях. 

Іван Данілін з перших хвилин п'єси увійшов в образ Гамлета та блискуче прожив в ньому до кінця вистави. Впізнавані монологи за перекладом Андруховича з його вуст підсилювали експресію образу в цілому та щоразу викликали овації у глядачів. 

На контрасті чорної скорботи та ядучо-червоного лицемірства з'являється світлий образ Офелії. Її роль зіграла акторка Жанна Бичковська. У першій сцені вона була у білій сукні поруч з батьком – королівським канцлером Полонієм. Вже до кінця її історії у виставі одяг став понівеченим, як і доля дівчини. 

Жанна Бичковська в ролі Офелії на початку п'єси
Жанна Бичковська в ролі Офелії на початку п'єси

Сцена зустрічі Гамлета та Офелії. Гамлет виконує монолог
Сцена зустрічі Гамлета та Офелії. Гамлет виконує монолог "Бут чи не бути"

Божевільна Офелія
Божевільна Офелія

Брата Офелії Лаерта, який у фіналі сходиться в двобої з Гамлетом, зіграв Дмитро Пшечук. Роль друга Гамлета Гораціо виконав Сергій Корнейко. Розенкранца та Гільденстерна зіграли Станіслав Лозовський та Олег Ягелюк. 

Дмитро Пшечук в ролі Лаерта
Дмитро Пшечук в ролі Лаерта

Позаду короля - Станіслав Лозовський та Олег Ягелюк в ролях Розенкранца та Гільденстерна
Позаду короля - Станіслав Лозовський та Олег Ягелюк в ролях Розенкранца та Гільденстерна

Сцену постановки п'єси за мотивами «Вбивства Гонзаго» розіграли Заслужена артистка України Ніна Ніколаєва та Народний артист України Георгій Морозюк. Він ж виконав і роль привида Гамлетового батька. 

Театр в театрі. Постановка «Вбивства Гонзаго»
Театр в театрі. Постановка «Вбивства Гонзаго»

Георгій Морозюк у ролі привида короля
Георгій Морозюк у ролі привида короля

Відгукнувся у публіки й діалог двох гробарів перед похоронами Офелії, який зіграли Заслужений артист Сергій Бондарук та актор  Віталій Головецький.

Сергій Бондарук та Віталій Головецький в ролі гробарів
Сергій Бондарук та Віталій Головецький в ролі гробарів

Наприкінці постановки – сцена бою Гамлета та Лаерта. Трагічний фінал. Завіса. Публіка традиційно аплодувала стоячи. Найгучніші овації, звісно, дістались головному героєві.

На завершення на сцену вийшов режисер вистави Володимир Петрів. Він привітав усіх з відкриттям театрального сезону та побажав актуального – здоров'я. 

«Сподіваюся, що сила мистецтва подолає будь-які хвороби. Нехай буде завжди цей зал переповнений і будьте здорові!» – сказав Петрів. 

Поки частина глядачів після вистави розбігались під дощем, дехто будував плани відвідати нову прем'єру. Вже 23 жовтня Рівненський музично-драматичний театр поставить на сцені п'єсу Мольєра «Тартюф». У драмтеатрі сподіваються, що карантин не внесе змін і знову вдасться зібрати повний зал глядачів.  

Читайте також: Прем'єра сезону: рівненський театр поставить п'єсу «Тартюф» Мольєва на великій сцені

 

Фото Анатолія Мізерного

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром