Більше, ніж театр: «ГаРмИдЕр» почав новий сезон «Трипільськими видіннями»

18 Вересня 2021, 18:35
«Трипільські видіння» 2502
«Трипільські видіння»

Театр «ГаРмИдЕр» у Луцьку відкрив свій XVIII театральний сезон виставою «Трипільські видіння». Прем’єра відбулася в «Гармидер Ангар-stage». Ця вистава-фантазія відразу підтвердила цьогорічне гасло сезону: «Більше, ніж театр». Адже весь перфоманс проходив у дусі фізичного і пластичного театру.

Журналістка Район.Культура теж відвідала відкриття театрального сезону.

Також подивитися на «Трипільські видіння» прийшло чимало людей, серед них було багато постійних та активних глядачів театру «ГаРмИдЕр», що потішило режисерку Руслану Порицьку. І вона поділилася майбутніми планами.

«Оплачуючи цю виставу, ви долучаєтеся до нашого великого проєкту – будівництва нашої інклюзивної вбиральні. Також ми плануємо в цьому сезоні зробити інклюзивний вхід. Таким чином ми будемо доступнішими», – розповіла режисерка.

З виставою «Трипільські видіння» «ГаРмИдЕр»  вже дебютував в Любліні на Фестивалі легенд.

Читайте також: Луцький «Гармидер» фестивалив у Любліні

«Тут, у рідному домі в Україні, звісно, нам приємніше грати цю виставу, адже вона про нашу з вами дуже давню культуру Трипілля. Вона побудована лише на наших емоційних враженнях, які переживали  і якими ділилися творці, вони ж актори під час створення», – розповіла Руслана Порицька.

За словами режисерки, творці вистави досліджували символіку, яка дійшла до наших часів з епохи Трипільської культури і осмислювали її через рух. Також вивчали ритуали, які були тисячоліття тому і осмислювали ці ритуали з позиції сьогодення.

«Дуже хочеться, щоб сьогодні у кожного із вас теж трапилася якась своя вистава, щоб до кожного з вас прийшло якесь власне трипільське видіння, щоб воно вас надихало», – сказала перед початком вистави Руслана Порицька.

Відразу із початком перфомансу глядачі затамували подих і споглядали все, що відбувалося на сцені. Творці залучили ефекти тактильного театру: в зал летіли бризки води, поруч горіли смолоскипи, реалістично в ангарі бив грім із блискавкою.

За ідеєю постановників, події відбуваються в таборі дослідників-археологів, які знайшли залишки кераміки часів Трипілля. Справді, глині у виставі відведена особлива роль, вона як провідник у часі – відтворює зв’язок поколінь.

Найбільш вразила кінцівка вистави, адже актори повністю покрили себе глиняною масою. По закінченню перфомансу усі охочі могли сфотографуватися із «глиняними» акторами, дехто навіть не побоявся обійняти одну із героїнь.

«Вистава дуже незвична. Я думала, що будуть слова, а їх не було. І я уявила скільки треба було праці для пластики, щоб говорити тілом», – поділилася враженнями глядачка Олена.

Постановницею рухів та пластики у виставі є Юлія Варченко, яка брала безпосередню участь у виставі та грала трипільську дівчину.

«Я поринула у виставу. Спочатку хотіла знімати відео, а потім не хотілося вмикати телефон. Мене дуже перейняла атмосфера. Особливо музичний супровід», – розповіла гостя театру Оксана.

Над звуком працював звукорежисер Ігор Михалевич, над технічним забезпеченням – Діма Новосад. Актори: Юлія Яцун, Сергій Панас, Валерія Линник, Анна Співачук, Вадим Хаїнський, Юрій Ляшук, Катерина Кот, Оксана Бречко, Павло Порицький (за сумісництвом художник вистави), Сергій Книшук, Юлія Варченко, Ігор Михалевич. Сценаристкою та режисеркою є Руслана Порицька.

Виставу створили у рамках проєкту «Нове життя Старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна». 

Ірина Остапчук

Фото Володимира Максимчука

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024