Величне 150-ліття: в Острозькій академії презентували 14-томник Лесі Українки

17 Вересня 2021, 12:44
В Острозькій академії презентували 14-томник Лесі Українки ФОТО 989
В Острозькій академії презентували 14-томник Лесі Українки

В Острозькій академії відбулася презентація 14-томника творів Лесі Українки, присвяченого 150-річчю від дня народження поетеси, драматургині, культурної діячки.

Над створенням цього видання працювали понад 7 місяців 28 провідних українських науковців, зокрема й викладачі Острозької академії: Світлана Кочерга й Олександра Вісич.

 

Із приводу цієї непересічної події члени академічної спільноти Волинського національного університету імені Лесі Українки приїхали з візитом в академію. Юрій Громик, проректор з навчальної роботи та рекрутації, зазначив: «На мою думку, є дві причини, як нам вдалося виконати таку колосальну роботу за відносно короткий термін. Перша – ми несказанно любимо Лесю Українку, поважаємо її та дуже хотіли показати Україні й світові її справжню. Друга причина – це те, що в нас повірила Українська Держава, тому що почали ми готувати цей проєкт через рішення Верховної Ради України, яка виділила бюджет для цього проєкту на 2020 рік».

 

Під час презентації літературознавці розповіли про особливості роботи з рукописами, виклики та складнощі, які виникали. Також поділилися думками щодо роботи в галузі філології, власного призначення загалом.

«Філологи – це люди, місія яких – оберігати національну спадщину української мови та літератури й передавати свої знання нащадкам», – зазначив Сергій Романов, доктор філологічних наук, доцент.

Студентка 4 курсу української філології Оксана Швая поділилася враженнями від зустрічі.

«Презентація 14-томника творів Лесі Українки – це не просто прояв пошани до письменниці на 150-річчя, а великий внесок у вирі досліджень не тільки українських науковців. Робота над виданням примірників об’єднала найкращих лесезнавців країни, які вклали в працю свою душу. Неймовірно приємно, що серед них є викладачки Острозбкої академії, справжні знавці своєї справи – Світлана Кочерга й Олександра Вісич. Представники 14-томника поділилися досвідом, тим, що спонукало стати на шлях шукань у працях Лесі Українки і привідкрили завісу організації роботи над рукописами Лесі Українки, що є справді цінним», – зауважила студентка.

Світлана ЯНКЕВИЧ

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024