Іван Миколайчук з іноземними колегами в Луцьку 1985 року

12 Вересня 2021, 10:06
Яхія Хараши, Еліані Сабате та Іван Миколайчук 791
Яхія Хараши, Еліані Сабате та Іван Миколайчук
Іван Миколайчук і його французька колега хотіли зняти фільм про долю українських емігрантів у США. Під час цієї роботи в Луцьку у 1985 році було зроблено світлину. На ній легендарний Іван Миколайчук, французька режисерка Еліані Сабате та актор Яхія Хараши (чоловік Еліані) під час роботи над сценарієм «Острів сліз».
 
Про це пише Diaspora.ua
 
Нереалізований сценарій Івана Миколайчука і Еліані Саб (фільм так і не зняли, бо через два роки Миколайчука не стало) ґрунтується на реальній трагічній історії української емігрантки Катерини Ясенчук в Америці з 1915 року, коли вона іммігрувала до США, до 70-х років. 
 
Його написання ініціювала телеведуча, акторка і режисерка французького телебачення Еліані Сабате. Почувши у новинах надзвичайну історію української емігрантки до США, вона так перейнялася нею, що вирушила в 1985 році до України шукати родичів Катерини, писати сценарій та готуватися до зйомок фільму. В Україні Еліані Сабате звернулася за допомогою до Івана Миколайчука.
 
Іван Миколайчук під враженням розповіді Еліані узявся за сценарій, організацію поїздок по тих місцях на Волині, де мешкала героїня, пошуки її родичів та знайомих. Однак пошуки були безрезультатними, чиновники чинили супротив реалізації проєкту, а співробітники КДБ невідступно супроводжували Миколайчука та французьку гостю упродовж поїздок. 
 
У тій подорожі 1985 року на Волинь Еліані Сабате так і не пощастило побачити самобутнє українське село. Іван Миколайчук дуже переживав через це, а вона, за спогадами свідків тих подій, заспокоювала Івана.
 
"Не переймайся. Я тобі під Парижем збудую українське село", – казала режисерка.
 
Близькі Миколайчука стверджують, що було написано два сценарії: Еліані Сабате й Івана Миколайчука. Причому Сабате як режисерка майбутнього фільму кращим визнала сценарій свого українського колеги. Фільм мав бути двосерійним: перша чорно-біла серія мала розповісти про життя українки в Америці, в друга, кольорова, – це розповідь героїні про Україну.
 
Про обставини роботи над сценарієм та підготовкою до зйомок цього фільму можна дізнатися з книжки «Острів сліз», до якої увійшли непоставлений сценарій Івана Миколайчука і Еліані Сабате «Острів сліз», ілюстрації до нього та супровідні статті та фото. 
 
Найбільше деталей про співпрацю Івана Миколайчука з Еліані Сабаті міститься у статті Ніни Романюк «Три ночі з Іваном Миколайчуком». 
 

 
Довідково: Іван Васильович Миколайчук народився 15 червня 1941 року в Чорториї, Кіцманського району, Чернівецької області. Помер 3 серпня 1987 року в Києві. Український кіноактор, режисер, сценарист. Лауреат Шевченківської премії 1988 року (посмертно). Зіграв 34 ролі в кіно, написав 9 сценаріїв та має дві режисерські роботи. В УРСР носив тавро «неблагонадійного».
 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024