У прокат виходить документалка «Депортація 44-46»: стрічку покажуть у Луцьку

08 Вересня 2021, 12:40
Кадр з фільму "Депортація 44-46" 876
Кадр з фільму "Депортація 44-46"

У Луцьку показуватимуть фільм «Депортація 44-46», присвячений примусовому виселенню українців з території сучасної південно-східної Польщі до УРСР.

У прокаті фільм стартує 9 вересня. Лучани зможуть побачити його в кінотеатрі «Premier City». Про це пише Український тиждень з посиланням на пресслужбу кінокомпанії УМ-Груп, яка займалася виробництвом фільму. 

Документальний фільм «Депортація 44-46» присвячений примусовому виселенню українців з території сучасної південно-східної Польщі до УРСР.

Дата початку прокату обрана невипадково, оскільки саме 9 вересня 1944 року в Любліні було укладено українсько-польську «Угоду про обмін населенням», що поклала початок масовій депортації понад 480 тисяч українців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини.

Стрічку «Депортація 44-46» профінансувало Державне агентство України з питань кіно, картина стала одним із переможців Дванадцятого конкурсного відбору. Прем’єра фільму відбулася у 2021 році на кінофестивалі «Молодість». Пізніше стрічку також демонстрували на фестивалях у Кракові, Запоріжжі, Хмельницькому та інших містах. У фільмі використано хронікальні кадри, тогочасні газети, історичні фотографії та мапи, а історії депортованих відтворено в ігровому й анімаційному сюжетах.

Науковий консультант картини – історик Роман Кабачій, сценарій рецензували із польського боку професор Жешувського університету Ян Пісулінський, а з українського – професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Сергійчук.

Творча команда фільму: режисерка – Олеся Моргунець-Ісаєнко, автор сценарію – Тарас Лазер, режисерка анімації – Ольга Гаврилова, у головних ролях – Лариса Руснак та Ірина Лазер, оператор – Євгеній Кирей, композиторка – Оксана Моргунець, пісні – Ірина Лазер і гурт Mavka, художник-постановник – Владлен Одуденко, продюсери – Олена Яковенко й Артем Денисов, дистриб’ютор – кінокомпанія «Сіневерс».

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром